ONU cere ca drepturile omului să figureze pe agenda discuțiilor cu Phenianul

118
ONU cere ca drepturile omului să figureze pe agenda discuțiilor cu Phenianul - onu-1524755247.jpg

Articole recomandate

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a cerut, miercuri, ca drepturile omului să figureze pe agenda celor două summituri prevăzute cu Coreea de Nord, chiar și cu riscul de a "fragiliza" orice acord asupra denuclearizării peninsulei coreene, informează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Pacea și securitatea nu pot fi obținute doar prin acorduri între guverne, ci și, posibil într-un mod chiar mai important, prin politici interne ce garantează deplina aplicare a drepturilor omului, fără discriminare", notează într-un comunicat Tomas Ojea Quintana, raportor special al ONU pentru situația drepturilor omului în Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), numele oficial al Coreei de Nord.

Expertul subliniază că "un acord pentru denuclearizare va rămâne fragil dacă va lăsa deoparte drepturile și necesitățile populației din RPDC".

Astăzi, liderul nord-coreean Kim Jong Un va avea o întrevedere cu președintele sud-coreean Moon Jae-in în Zona Demilitarizată ce divizează peninsula, iar la sfârșitul lui mai sau începutul lui iunie, ar urma să participe la un summit istoric cu președintele american Donald Trump, într-o locație încă neprecizată.

Principalul scop al acestui vârtej diplomatic este de a convinge Phenianul să renunțe la armamentul său nuclear.

Dar ministrul sud-coreean al Afacerilor Externe, Kang Kyung-wha, a afirmat deja că problema drepturilor omului nu va fi discutată.

"RPDC a demonstrat că este dură în negocieri, iar a nu menționa drepturile omului în acest prim stadiu de negocieri ar însemna un pas greșit și o ocazie pierdută", estimează în schimb Ojea Quintana.

Expertul ONU citează mai multe subiecte "cele mai puțin controversate" care ar putea figura pe agenda discuțiilor: reuniunile de familii coreene separate de război (1950-1953), eliberarea de străini deținuți arbitrar sau impactul negativ al sancțiunilor asupra populației nord-coreene.

El a adăugat de asemenea că "un angajament al RPDC de a coopera cu mecanismele ONU ar oferi o ocazie perfectă de a testa progresele în negocieri". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.524 secunde