OMS: Efectele pandemiei vor dura zeci de ani

198
OMS: Efectele pandemiei vor dura zeci de ani - tedrosghebreyesus-1596262503.jpg

Articole recomandate

Pandemia de coronavirus ne va afecta zeci de ani de acum încolo. Organizația Mondială a Sănătății estimează că nici apariția unui vaccin, oricât de rapidă ar fi, nu ne va scuti pe termen lung de efectele crizei sanitare actuale. Omenirea trebuie să învețe să trăiască cu virusul, a declarat directorul instituției, Tedros Ghebreyesus.


"Pandemia e o criză sanitară care apare o dată la un secol și ale cărei efecte le vom resimți zeci de ani de acum înainte. Cea mai mare parte a populației mondiale este în continuare vulnerabilă în fața virusului, chiar și acolo unde situația a fost foarte gravă. Multe țări care au crezut că au depășit faza cea mai dificilă se confruntă acum cu noi focare. Și chiar dacă cercetările pentru un vaccin se fac la viteză record, trebuie să învățăm să trăim cu acest virus și să luptăm împotriva lui cu toate instrumentele pe care le avem la îndemână", a spus Tedros Ghebreyesus, directorul OMS, în cadrul unei reuniuni a Comitetului de urgență al OMS care a avut loc la Geneva. A fost a patra reuniune a organismului, în cele șase luni de când OMS a decretat starea de urgență mondială.


Pandemia a afectat deja peste 17 milioane de persoane și a cauzat peste 670.000 de decese în întreaga lume și continuă să progreseze într-o manieră îngrijorătoare pe plan global. Statele Unite, Brazilia, Mexic și Marea Britanie au fost grav afectate de coronavirus în ultimele săptămâni, iar guvernele lor au depus eforturi uriașe pentru a veni cu un răspuns eficient.


Peste 150 de companii farmaceutice lucrează pentru găsirea unor vaccinuri, însă prima lor utilizare este așteptată abia pentru începutul anului 2021, a declarat Organizația Mondială a Sănătății săptămâna trecută.


Deși cunoștințele despre noul virus au avansat, multe întrebări au rămas fără răspuns și populațiile rămân vulnerabile, a spus directorul OMS "Primele rezultate ale studiilor serologice (anticorpi) oferă o imagine coerentă: majoritatea oamenilor rămân predispuși la acest virus, chiar și în zonele în care au existat focare severe", a spus el. "Multe țări care au crezut că au trecut de ce este mai rău se confruntă acum cu noi focare. Unele care au fost mai puțin afectate la început au acum un număr tot mai mare de cazuri și decese", a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Sursa: digi24.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5368 secunde