Omagii din toată lumea după moartea lui Kofi Annan

de Cuget Liber Luni, 20 August 2018 88
Din Africa natală până în America, mari lideri ai lumii i-au adus un omagiu, sâmbătă, fostului secretar general al ONU Kofi Annan, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care a murit în Elveția, la vârsta de 80 de ani, după ce a fost în centrul diplomației mondiale timp de un deceniu marcat de turbulențe, informează Agerpres. 


„Kofi Annan a murit în liniște, sâmbătă, 18 august, după o scurtă boală”, a anunțat „cu mare tristețe” fundația sa într-un comunicat transmis din Geneva, precizând că soția și copiii lui s-au aflat alături de el în ultimele sale zile în Elveția, unde a trăit.
Omagiile nu au încetat să vină, din Ghana, țara sa natală, de la actualul secretar general al ONU, Antonio Guterres, care a subliniat „o forță care ghida spre bine”, precum și de la fostul președinte al SUA Barack Obama și marii lideri europeni. 


„Kofi Annan a adus Națiunilor Unite în secolul XXI stabilind o agendă ambițioasă, care a făcut din Organizația Națiunilor Unite un instrument vital pentru pace, prosperitate și demnitate umană peste tot în lume”, a declarat într-un comunicat Ban Ki-moon, care i-a succedat la secretariatul general al organizației. 


„Kofi Annan și-a dedicat viața pentru a face lumea un loc mai pașnic”, a subliniat ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, lăudând un diplomat care „a lucrat neobosit pentru a ne uni”. 


Fostul președinte american Bill Clinton, care se afla la Casa Albă când Kofi Annan și-a preluat funcția în fruntea ONU la sfârșitul anilor ‘90, a descris un om fidel „rădăcinilor sale ghaneze”, care „i-a tratat întotdeauna pe ceilalți cu respect și demnitate”. 


Barack Obama a salutat „integritatea, hotărârea, optimismul” fostului lider al ONU care totodată a motivat și inspirat „următoarea generație de lideri”. 


„Nu vom uita niciodată privirea sa calmă și hotărâtă, nici forța luptelor sale”, a scris pe Twitter președintele francez Emmanuel Macron, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că a „admirat sincer înțelepciunea și curajul” acestui diplomat. 


Premierul britanic Theresa May a adus un omagiu „unui mare lider și reformator al ONU”, în timp ce cancelarul german Angela Merkel a insistat pe o „voce care ne va lipsi mult într-un moment în care căutarea în comun de soluții la problemele globale este mai urgentă decât oricând”. 


„Depinde de noi să continuăm munca pe care a început-o”, a declarat, la rândul său, prim-ministrul canadian Justin Trudeau. 
Președintele român Klaus Iohannis a evidențiat, într-un mesaj postat în limba engleză pe Twitter, că fostul secretar general al ONU Kofi Annan a fost un lider vizionar, ale cărui eforturi de a reforma ONU nu vor fi uitate. 


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei