Olanda și Turcia, tensiuni diplomatice fără precedent. Ankara acuză "rele tratamente" asupra comunității turce

182
1
Olanda și Turcia, tensiuni diplomatice fără precedent. Ankara acuză

Articole recomandate

Ministerul Afacerilor Externe turc l-a convocat, ieri, pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos pentru a-și exprima nemulțumirea față de acțiunile Poliției din Rotterdam față de protestatarii turci, au declarat pentru Reuters surse din cadrul ministerului, în condițiile în care autoritățile de la Haga își avertizează cetățenii aflați în Turcia să dea dovadă de prudență.


Într-o notă diplomatică, MAE turc descrie intervenția Poliției drept "disproporționată" și cere demersuri legale contra "abaterilor" comise de polițiști. 


"Comunitatea turcă și cetățenii noștri au fost supuși unor rele tratamente, în care metode inumane și umilitoare au fost folosite, într-o intervenție disproporționată, contra unor oameni care își exercitau dreptul la adunare pașnică", se arată în documentul remis oficialului olandez.


Potrivit surselor ministeriale citate de Reuters, MAE turc a cerut părții olandeze scuze adresate în scris pentru felul în care au fost tratați diplomații turci și ministrul turc al familiei.


Este a treia notificare adresată de sâmbătă până în prezent însărcinatului cu afaceri al ambasadei. Ambasadorul este în vacanță, iar Ankara a anunțat că ar prefera ca acesta să nu se întoarcă prea curând.


Duminică, forțele de ordine au folosit câini și tunuri cu apă pentru a dispersa sute de persoane care manifestau în fața consulatului de la Rotterdam. Unii dintre protestatari au aruncat cu sticle și pietre, iar câțiva manifestanți au fost bătuți de polițiști.
Incidentele au avut loc în contextul în care autoritățile olandeze nu i-au permis ministrului turc pentru probleme sociale și familie, Fatma Betul Sayan Kaya, să participe duminică la un miting al turcilor din Olanda, pentru a promova modificările constituționale supuse unui referendum în Turcia în data de 16 aprilie.


Vineri, Olanda i-a interzis aterizarea minis-trului de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, pentru participarea la evenimentul electoral din Rotterdam.


Autoritățile de la Haga și-a sfătuit luni cetățenii aflați în Turcia să dea dovadă de prudență, potrivit AFP. Pe pagina online a Ministerului de Externe olandez a apărut un avertisment în care se arată că din 11 martie există "tensiuni diplomatice între Turcia și Regatul Țărilor de Jos".


"Fiți vigilenți, evitați adunările publice și zonele intens frecventate", se arată în anunț.


Comentează știrea

Liviu Burebista
15 martie 2017
Hai sictiri

Bravo Olanda, toata stima pt. o tara care vrea sa fie sttapana la ea acasa. Turcia si-a extins cumva granitele peste toata Europa si noi nu am aflat? Cine vorbeste de interventie disproportionata si de rele tratamente inpotriva cetatenilor turci. Dictatorul Erdogan care inabuse in sange orice fel de protest care are loc la el acasa. Erdogan ia intrebat cumva pe Kurzii din Turcia, oare ei cum se simt, cand autoritatile turce inabuse in sange orice fel de protest al kurzilor? Turcul sa-si faca campanie electorala la el in Turcia, nu in alte state. Fasoane de sultan, hai sictiri bre.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6172 secunde