Noul buget multianual al UE. Cine s-a opus propunerii președintelui Consiliului European

153
Noul buget multianual al UE. Cine s-a opus propunerii președintelui Consiliului European - noul-1582234249.jpg

Articole recomandate

Echipa de negociere a Parlamentului European și-a exprimat, miercuri, opoziția față de propunerea de buget pe termen lung a președintelui Consiliului European și a precizat, într-un comunicat, că se așteaptă ca acest for să nu adopte concluzii pe această bază la summitul UE extraordinar de astăzi, informează Agerpres. 


"Deși salutăm contactele pe care le-am avut cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în ultimele săptămâni, propunerea sa pentru Cadrul Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027 este mult sub standardele așteptărilor PE și cele ale cetățenilor", se precizează în comunicatul Comisiei pentru bugete a PE. 


"Președintele Michel tratează ca pe un pachet de negociere propunerea dăunătoare pregătită la nivel tehnic de președinția finlandeză a Consiliului UE în decembrie 2019. Acolo unde ne-am aștepta la investiții semnificative pentru a livra Pactul ecologic european, tranziția digitală și o Europă mai puternică, președintele Michel confirmă sau înăsprește tăierile de fonduri pentru agricultură, coeziune, cercetare, investiții în infrastructură, digitalizare, IMM-uri, programul Erasmus, angajarea tinerilor, migrație, apărare și multe alte zone", mai menționează textul citat. 


În ceea ce privește veniturile din viitorul CFM, echipa de negociere a PE notează că există o deschidere, dar identifică "două neajunsuri majore". 


"În primul rând, trebuie să evităm un mecanism de corecție în ceea ce privește contribuția pentru plastic, care ar pune în pericol efectul de stimulent al măsurii. În al doilea rând, un angajament clar și constrângător de a introduce noi resurse proprii în CFM-ul pentru 2021-2027 trebuie inclus în acordul final", au subliniat eurodeputații din echipa de negociere a PE. 
"De aceea echipa de negociere se opune acestei propuneri și se așteaptă ca și Consiliul European să nu adopte concluzii pe această bază", conchide echipa de negociere a PE. 


Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat, marți seară, după o întâlnire cu președintele Consiliului European, că poziția instituției pe care o reprezintă privind draftul de CFM propus de Michel la sfârșitul săptămânii trecute este că acesta e încă departe de o propunere acceptabilă. 


"Pentru moment, suntem încă la 230 de miliarde de euro distanță", a declarat David Sassoli. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3303 secunde