Nou tir cu rachetă al Coreii de Nord. "O amenințare gravă și fără precedent!"

187
Nou tir cu rachetă al Coreii de Nord.

Articole recomandate

Japonia a calificat tirul cu rachetă efectuat, ieri, de Coreea de Nord drept o "amenințare gravă și fără precedent" și a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Potrivit autorităților nipone, racheta a survolat insula Hokkaido (nord) și a căzut apoi în Oceanul Pacific, la o distanță de 1.180 km de coasta niponă, fără să provoace daune avioanelor sau navelor maritime din zonă.

"Un tir inacceptabil cu rachetă deasupra țării noastre reprezintă o amenințare gravă și fără precedent și subminează considerabil pacea și securitatea în regiune", a reacționat premierul Shinzo Abe, adăugând că "în cadrul Națiunilor Unite, Japonia va lansa un apel puternic la accentuarea presiunilor la adresa Coreii de Nord în cooperare cu comunitatea internațională".

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării american a confirmat că racheta a survolat Japonia. "Am determinat că Phenianul a efectuat un tir cu rachetă în cursul ultimelor 90 de minute (n.r. - ieri dimineață). Putem confirma că racheta lansată de Coreea de Nord a survolat Japonia", a indicat colonelul Rob Manning.

Acest tir intervine după mai multe săptămâni de tensiuni și o escaladare verbală între Washington și Phenian.

În acest context, Japonia a desfășurat, la 12 august, sistemul său de apărare antirachetă Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3) în partea de vest a arhipelagului.

Ieri dimineață, chiar în momentul efectuării tirului cu rachetă nord-coreean, forțele de autoapărare nipone - așa cum este numită armata japoneză - desfășurau o manevră militară similară la o bază americană de lângă Tokyo.

Autoritățile nipone se tem de o agresiune pe teritoriul arhipelagului după ce, în 1998, o rachetă balistică cu rază medie de acțiune a survolat nordul Japoniei și a căzut în Pacificul de vest. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5217 secunde