Nicolas Sarkozy, audiat de judecători în cazul Bettencourt

152
Nicolas Sarkozy, audiat de judecători în cazul Bettencourt - nicolassarkozy-1353582744.jpg
Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a sosit în această dimineața la Palatul Justiției din Bordeaux (sud-vest) pentru a fi audiat în legătură cu o eventuală finanțare ilegală a campaniei sale prezidențiale din 2007.

El riscă o inculpare pentru "abuz de încredere" în cadrul "scandalului Bettencourt", care poartă numele moștenitoarei gigantului mondial în domeniul produselor cosmetice L'Oréal, Liliane Bettencourt, în vârstă de 90 de ani, cea mai bogată persoană din Franța.

Retras din viața politică la vârsta de 57 de ani, după ce a fost înfrânt în alegerile prezidențiale din mai de către François Hollande, Nicolas Sarkozy ar putea să fie plasat sub statutul de "martor asistat", intermediar între cel de simplu martor și cel de inculpat.

Este pentru a doua oară, de la promulgarea Constituției Republicii a Cincea, în 1958, când un fost șef de stat francez este convocat de către un judecător, după Jacques Chirac, condamnat anul trecut pentru două cazuri de angajări fictive la Primăria Parisului.
Judecătorii caută să stabilească dacă fonduri provenind de la Liliane Bettencourt, slăbită din punct de vedere psihologic începând din septembrie 2006, au putut să fie utilizate într-o proporție care depășește cu mult pragul legal autorizat, fără ca deținătoarea celei mai mari averi din Franța să-și fi dat consimțământul, în campania lui Sarkozy în alegerile prezidențiale din 2007.

Această ipoteză a fost formulată de către fostul contabil al lui Bettencourt, care a declarat poliției, în iulie 2010, că acestui om de încredere al lui Bettencourt, Patrice de Maistre, i s-a cerut, la începutul lui 2007, suma de 150.000 de euro în numerar. La vremea respectivă, el a oferit asigurări că, potrivit acesteia, vrea să ofere banii lui Eric Woerth, care în acea perioadă deținea funcția de trezorier al campaniei lui Nicolas Sarkozy.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2597 secunde