Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov:

"Niciun fel de declarații ale SUA, UE și NATO nu vor schimba situația reunirii Crimeei cu Rusia"

266

Articole recomandate

Problema reunirii Crimeei cu Rusia a fost închisă definitiv și niciun fel de declarații ale SUA, UE sau NATO nu vor schimba această situație, a declarat ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, la prezentarea unei culegeri de documente din arhivele MAE rus, intitulată "Crimeea în dezvoltarea Rusiei: istorie, politică, diplomație", informează agenția TASS, consultată de Agerpres.

"Problema privind reunirea Crimeei cu Rusia este închisă definitiv, place acest lucru cuiva sau nu. Niciun fel de declarații ale Washingtonului, UE sau NATO nu sunt în stare să schimbe această situație nici din punct de vedere juridic, nici din punct de vedere politic", a subliniat Serghei Lavrov.

Șeful diplomației ruse susține că, în ultima vreme, peninsula este vizitată în mod regulat de reprezentanți ai unor cercuri politice, de afaceri sau culturale din alte țări, inclusiv europene, și aceștia "pot vedea cu propriii lor ochi realitatea din Crimeea, se pot convinge de atașamentul ferm al locuitorilor Crimeei pentru alegerea făcută".

Potrivit lui Lavrov, într-o serie de state funcționează sau sunt în curs de înființare "cluburi ale prietenilor Crimeei.

"MAE rus va continua să desfășoare o activitate politică și de informare în scopul explicării realităților legate de revenirea Crimeei în componența Rusiei. Vom contribui la întărirea relațiilor internaționale și economice externe ale peninsulei, în cadrul cursului de politică externă comun al țării", a spus el.

La 18 martie 2014, Vladimir Putin și liderii proruși ai Crimeei au semnat tratatul de realipire a acestei peninsule ucrainene la Rusia, la două zile după un referendum considerat ilegal de către comunitatea internațională. Denunțată ca o anexare de către Kiev și Occident, această decizie a adus Rusiei sancțiuni severe europene și americane la care ea a răspuns, introducând în special un embargo la produsele alimentare europene.

Moscova a anunțat în repetate rânduri după anexarea Crimeei, în 2014, că a întreprins diferite eforturi pentru consolidarea capacităților sale în peninsulă, inclusiv instalarea de sisteme defensive de rachete sol-aer S-400. La rândul lor, statele membre NATO au aprobat în luna aprilie un pachet de măsuri destinat consolidării prezenței Alianței în Marea Neagră, printr-o creștere a numărului de exerciții militare și monitorizarea situației în zonă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4119 secunde