NATO adoptă primă sa politică spațială pentru a contracara amenințările

139
NATO adoptă primă sa politică spațială pentru a contracara amenințările - nato-1561674844.jpg

Articole recomandate

Alianța Nord-Atlantică a adoptat, ieri, prima sa politică spațială, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, creându-se astfel un cadru ce va permite contracararea amenințărilor vizând infrastructuri spațiale esențiale precum comunicațiile și sateliții de navigație, potrivit agenției DPA, consultată de Agerpres. 


"NATO a făcut astăzi (n.r. - ieri) un alt pas important în adaptarea noastră prin aprobarea primei noastre politici spațiale", a menționat Jens Stoltenberg într-o postare pe Twitter, în cursul unei întâlniri la Bruxelles a miniștrilor Apărării din țările membre ale Organizației. 


Această politică vizează coordonarea eforturilor aliaților din cadrul NATO pentru contracararea provocărilor apărute în spațiu. Alianța Nord-Atlantică nu are însă ca obiectiv să-și dezvolte propriile capacități spațiale. 


"Nu planificăm să militarizăm spațiul", subliniase Stoltenberg, miercuri, în prima zi a discuțiilor ministeriale de două zile. 
NATO se bazează din ce în ce mai mult pe tehnologia spațială, cu utilizări mergând de la comunicațiile militare și navigare, până la colectarea de informații. Dar, pe timp de război, atacurile asupra sateliților ar putea fi utilizate pentru a paraliza zilnic activități precum plăți fără numerar sau gestionarea traficului. 


Mai târziu în acest an, Alianța Nord-Atlantică ar putea adăuga spațiul pe lista sa de domenii operaționale, alături de domeniile terestru, maritim, aerian și de cel cibernetic, care a fost adăugat în 2016. Aceasta ar permite Alianței să aloce resurse suplimentare și să trateze atacurile spațiale similar celorlalte domenii. 
În cursul sesiunii de ieri, ministrul Apărării interimar al SUA, Mark Esper, urma să-i informeze pe cei 28 de omologi ai săi din NATO asupra tensiunilor recente între Statele Unite și Iran, care au escaladat după atacurile asupra unor petroliere în Golful Oman și doborârea unei drone americane de către Teheran. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3748 secunde