Mozaicurile creștine din Sfânta Sofia vor fi acoperite cu draperii sau cu lasere în timpul rugăciunilor musulmane

157
Mozaicurile creștine din Sfânta Sofia vor fi acoperite cu draperii sau cu lasere în timpul rugăciunilor musulmane - moschee-1595231589.jpg

Articole recomandate

Unele mozaicuri din bazilica Sfânta Sofia din Istanbul reprezentând figuri creștine vor fi acoperite cu draperii sau cu lasere cu ocazia primelor rugăciuni musulmane care vor avea loc vineri, 24 iulie.


La începutul acestei luni, printr-o decizie care a stârnit critici și îngrijorare la nivel internațional, președintele Tayyip Erdogan a anunțat că bazilica Sfânta Sofia va fi deschisă pentru practicarea cultului musulman în urma unei hotărâri judecătorești care a decis că transformarea clădirii în muzeu în 1934 a fost ilegală.


Autoritățile au spus săptămâna trecută că mozaicurile creștine vor fi ascunse fie cu draperii, fie cu lasere în timpul rugăciunilor musulmane.


Într-un interviu acordat postului de televiziune NTV, purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat că unele mozaicuri, reprezentându-i pe Maica Domnului și pe Arhanghelul Gabriel, care sunt poziționate în direcția Qiblei (Qibla este direcția către care se îndreaptă un musulman atunci când își face rugăciunea) vor fi acoperite cu draperii.


El a spus că alte mozaicuri, care îi reprezintă pe Iisus și alte figuri creștine, nu reprezintă un obstacol pentru rugăciunile musulmane, deoarece acestea nu sunt situate în direcția Qiblei.


Oficialul turc nu a precizat însă dacă acestea vor rămâne permanent neacoperite.


În afara rugăciunilor, fostul lăcaș de cult creștin și muzeu va fi deschis tuturor vizitatorilor și turiștilor, iar toate mozaicurile vor fi descoperite, au informat autoritățile din Turcia.


Președintele Erdogan a vizitat în cursul zilei de duminică clădirea fostei bazilici pentru a inspecta progresul lucrărilor de transformare a acesteia în moschee.


Capodoperă arhitecturală bizantină datând din secolul al șaselea, Sfânta Sofia este una din principalele atracții turistice din Istanbul și a atras circa 3.8 milioane de vizitatori în 2019.


Convertită în moschee după ocuparea Constantinopolului de către otomani în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1934 de către primul președinte al Republicii Turcia, Mustafa Kemal, cu intenția de a oferi acces întregii lumi la această capodoperă.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7874 secunde