Președintele parlamentului moldovean, Andrian Candu:

"Moldova nu are de gând să tolereze ofensele Rusiei pentru că aspiră spre UE"

130

Articole recomandate

Republica Moldova nu are de gând să tolereze atitudinea bazată pe sancțiuni, ofense și acuzații doar din cauză că vrea să fie mai aproape de Uniunea Europeană și să devină parte a familiei europene, a declarat președintele parlamentului moldovean, Andrian Candu, citat de agenția de presă Infotag.

"Republica Moldova nu vrea o confruntare deschisă, un război cu Rusia, dar autoritățile ruse, în special unii dintre reprezentanții săi, trebuie să înțeleagă că așteptăm să fim respectați, să fim tratați ca parteneri egali", a explicat Andrian Candu, într-un interviu acordat agenției de presă ucrainene UNN, consultată de Agerpres.

Explicând motivele adoptării Legii privind combaterea propagandei ruse de către parlament și a declarației privind ingerința Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova, șeful forului legislativ de la Chișinău a invocat alegerile parlamentare din acest an.

"Noi simțim că Rusia își intensifică influența, activitatea și presiunile asupra guvernului. De asemenea, observăm că unele partide beneficiază de o susținere sporită din partea Kremlinului", a spus Candu, subliniind că nu este vorba doar de suport financiar, ci și de utilizarea unor posturi TV, a unor instituții media afiliate Rusiei etc.

"Constant primim informații despre activizarea serviciilor speciale ruse aici, în Republica Moldova. Apoi, vedem și o activizare a militarilor ruși din regiunea transnistreană, unde în ultimul timp s-au desfășurat mai multe exerciții militare împreună cu așa-zisa armată transnistreană. Toate aceste manifestări ale propagandei le resimțim tot mai tare și mai tare. Iar acest lucru ne determină să fim mai precauți și atenți în relațiile cu Federația Rusă", a spus el.

În același timp, președintele parlamentului moldovean a subliniat că opțiunea de a interzice complet canalele TV rusești nu a fost niciodată luată în considerare de către Chișinău, deoarece "un anumit conținut difuzat în Republica Moldova este apreciat de cetățeni - programe de divertisment, filme".

"Nu vrem să închidem canalele de televiziune rusești, vrem să fim siguri că cetățenii noștri nu vor fi manipulați de știri toxice false care se răspândesc prin talk show-uri, programe de știri, programe cu conținut militar - toate acestea sunt interzise prin lege", a explicat Andrian Candu, amintind că Duma de Stat rusă a decis atunci să acuze Chișinăul de acțiuni îndreptate împotriva Rusiei și a intereselor sale, "ceea ce nu este adevărat". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2664 secunde