Mesajul logodnicei lui Khashoggi pentru Trump: Saudiții știu unde e cadavrul

266
Mesajul logodnicei lui Khashoggi pentru Trump: Saudiții știu unde e cadavrul - mesaj-1540902847.jpg

Articole recomandate

Logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, ucis în clădirea consulatului țării sale din Istanbul la începutul lui octombrie, a criticat răspunsul președintelui american Donald Trump la uciderea lui Khashoggi, îndemnându-l să nu-i permită Riadului să mușamalizeze cazul, informează marți AFP.



"Sunt extrem de dezamăgită de atitudinea adoptată până acum de liderii politici din numeroase țări, începând cu SUA", a declarat Hatice Cengiz, în turcă, în timpul unei eveniment comemorativ desfășurat luni seara la Londra.

"Trebuie ca președintele Trump să ajute să fie dezvăluit adevărul și să se facă dreptate. Președintele Trump nu trebuie să permită ca uciderea logodnicului meu său fie mușamalizată", a adăugat ea într-o înregistrare video difuzată de mass-media britanice.

Potrivit lui Hatice Cengiz, "regimul saudit știe unde se află trupul" lui Jamal Khashoggi, care rămâne de negăsit. Ea le-a cerut "criminalilor diabolici și lașilor stăpâni politici ai acestora" să dea socoteală.

Jamal Khashoggi, un jurnalist saudit de 59 de ani critic la adresa regimului de la Riad și care colabora cu The Washington Post, a fost ucis la 2 octombrie în clădirea consulatului Arabiei Saudite, unde s-a dus pentru a obține un document ce i-ar fi permis să se însoare cu logodnica sa turcoaică.

După ce a afirmat inițial că jurnalistul în vârstă de 59 de ani a ieșit în viață din consulat, Riadul a recunoscut apoi că acesta a murit, însă a avansat mai multe versiuni contradictorii care au provocat scepticismul Turciei și Occidentului. Guvernul saudit a evocat întâi o "ceartă" care s-a încheiat prost, pentru a susține apoi că jurnalistul a fost ucis în cursul unei operațiuni "neautorizate" de care prințul saudit moștenitor Mohammad bin Salman nu a fost informat.

Pentru prima dată procurorul general al Arabiei Saudite, Saoud ben Abdallah Al-Muajab, a declarat săptămâna trecută că uciderea jurnalistului a fost "premeditată". Marțea aceasta, potrivit AFP, el s-a deplasat la consulatul saudit de la Istanbul în cadrul anchetei asupra uciderii lui Khasjoggi.

Saoud ben Abdallah Al-Muajab s-a deplasat la consulat după ce a avut luni o întrevedere cu procurorul general al Turciei, Irfan Fidan, pentru a doua oară în numai două zile. Potrivit postului de televiziune turc TRT Haber, procurorul saudit i-a cerut omologului său turc un schimb complet de informații cu privire la elementele care figurează în dosarul anchetei turce, însă cererea lui a fost respinsă. La rândul său, procurorul turc a chestionat autoritățile saudite cu privire la locul unde se află trupul lui Khashoggi.

Potrivit presei turce, corpul jurnalistului a fost dezmembrat de agenți saudiți.

Această crimă a suscitat un val de critici la nivel internațional împotriva acestui puternic regat petrolier, însă Donald Trump a avertizat la 20 octombrie că suspendarea vânzărilor de arme către Arabia Saudită ar submina locurile de muncă americane.

Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6727 secunde