Mercedez-Benz prezintă scuze Chinei după ce îl citează pe Dalai Lama pe Instagram

203
Mercedez-Benz prezintă scuze Chinei după ce îl citează pe Dalai Lama pe Instagram - lmpwzyz3ptu4mczoyxnoptm3mzmyzmiw-1518006073.jpg

Articole recomandate

Marca germană Mercedes-Benz a prezentat scuze din cauză că "a rănit sentimentele chinezilor", după ce a postat pe rețeaua de socializare Instagram un citat din Dalai Lama, liderul spiritual tibetan și oaia neagră a Beijingului, relatează AFP, citată de News.ro.


Mercedes - grupul Daimler - este ultima dintr-o serie de întreprinderi occidentale atacate în ultimele săptămâni în China din cauza unor "pași greșiți" cu privire la Tibet, Hong Kong sau Taiwan, subiecte sensibile în ochii regimului comunist.

În centrul polemicii se află o postare pe care marca de mașini de lux a publicat-o luni pe rețeaua Instagram, alături de imaginea unei berline la malul mării. "Privește o situație din toate unghiurile, vei deveni mai deschis!", spunea constructorul, atribuind în mod explicit epigrama liderului spiritual tibetan.

În pofida faptului că accesul la Instagram este blocat în China, mesajul a declanșat imediat valuri de reacții furioase, pe un ton foarte naționalist, pe rețele de socializare chineze.

Dalai Lama, laureat al Nobelului pentru Pace, este denunțat de Beijing drept "un lup în robă de călugăr" și un "separatist" - chiar dacă liderul tibetan, refugiat în India, dă asigurări că cere doar o autonomie sporită a regiunii chineze Tibet.

În fața controversei, Mercedes a retras prompt de pe Instagram mesajul litigios, după care a publicat, marți, scuze în mandarină pe platforma chineză de microblogging Weibo.

"Suntem conștienți că am rănit sentimentele poporului și acestei țări", a scris compania, declarându-se "profund întristată" că a "publicat informații extrem de incorecte" și dând asigurări că este hotărâtă "să(-și) aprofundeze cunoașterea culturii chineze".

Mercedes a fost vizată în continuare, miercuri, de un editorial dur în ediția pe Internet a Cotidianului Poporului, portavocea Partidului Comunist.

"Mercedes-Benz, v-ați făcut un inamic din poporul chinez!", se subliniază în editorial, care-i acuză pe germani că "obțin profituri de aur" în China, prima piață auto din lume, "umilindu-i" totodată poporul.

Trupa britanică de rock Placebo a anunțat în vară că a primit "o interdicție pe viață" de a mai cânta în China, după ce a postat pe Instagram o fotografie a lui Dalai Lama, antrenând anularea unui concert prevăzut la Shanghai.

De asemenea, autoritățile din oraș au închis temporar, în ianuarie, site-ul în mandarină al Marriott, pe care grupul hotelier prezenta Tibetul drept o țară distinctă.

Grupul spaniol Zara și compania americană Delta Airlines au fost, de asemenea, criticate după ce au evidențiat "eronat" pe site-urile lor Hong Kongul și Taïwanul, o insulă independentă de facto, dar a cărei suveranitate este revendicată de Beijing, scrie digi24.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.511 secunde