Manifestații la Berna, împotriva lui Erdogan. Turcia a reacționat

260

Articole recomandate

Turcia a protestat cu putere, sâmbătă, pe lângă autoritățile elvețiene, pe subiectul unei manifestații pro-kurde la Berna, în timpul căreia un banner chemând la "uciderea lui Erdogan" ar fi fost desfășurat, potrivit autorităților de la Ankara. 


Șeful diplomației turce, Mevlüt Cavusoglu, l-a sunat pe omologul său elvețian, Didier Burkhalter, pentru a-i transmite "reacția Turciei față de acest incident infam", a anunțat ministerul turc al Afacerilor Externe, într-un comunicat consultat de Agerpres. 


În plus, însărcinatul cu afaceri elvețian la Ankara a fost convocat de autoritățile turce, care au "protestat față de autorizația acordată acestei manifestații" și au cerut "deschiderea imediată a unei proceduri judiciare", a adăugat ministerul. 


Mai multe mii de persoane au manifestat, sâmbătă, în capitala Elveției, împotriva președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, la chemarea unor asociații kurde și partide politice elvețiene, a transmis agenția de presă ATS. Potrivit Ankarei și imaginilor difuzate de televiziunile turce, un banner arătându-l pe Erdogan cu un pistol la tâmplă, cu textul "Kill Erdogan" ("Ucideți-l pe Erdogan"), a fost prezentat în cursul acestei manifestații. 


"Au luat poza mea și, către capul meu, e un pistol. Este de conceput un asemenea lucru! Vorbim de Elveția", s-a indignat Erdogan, în cadrul unui discurs ținut, sâmbătă seara, în Antalya (sudul Turciei). 


Potrivit EFE, autoritățile elvețiene au precizat că vor cerceta dacă organizatorii manifestației au respectat condițiile autorizației primite pentru adunarea de la Berna și dacă s-au produs alte acte "inacceptabile". 


Manifestația, convocată în principal de asociații kurde, Partidul Socialist și Verzii, și sprijinită de circa 30 de sindicate, protesta pașnic față de "represiunea" Ankarei contra oricui gândește diferit, a spus socialistul Paul Rechsteiner. 


AFP menționează că incidentul de sâmbătă are loc pe fondul tensionării puternice, în ultimele săptămâni, a relațiilor dintre Turcia și mai multe țări europene, după interzicerea unor mitinguri în respectivele state înaintea referendumului din 16 aprilie din Turcia asupra întăririi puterilor prezidențiale. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5926 secunde