MAE israelian e confuz: Este neclar dacă decizia R. Moldova de a muta sediul ambasadei este în vigoare

107
MAE israelian e confuz: Este neclar dacă decizia R. Moldova de a muta sediul ambasadei este în vigoare - iersu-1560355528.jpg

Articole recomandate

Ministerul Afacerilor Externe israelian nu este sigur dacă decizia de mutare a sediului Ambasadei Republicii Moldova de la Tel Aviv la Ierusalim este în vigoare, pe fondul actualei crize constituționale de la Chișinău, relatează miercuri agenția dpa, preluată de Agerpres.


Un purtător de cuvânt al MAE israelian a refuzat să comenteze pe acest subiect, limitându-se doar la a lua notă că este neclar dacă guvernul are autoritatea de a pune în practică decizia, în lumina viitoarelor alegeri anticipate.


În luna mai, SUA și-au mutat ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, provocând iritarea liderilor palestinieni și musulmani. Guatemala și Paraguay au urmat exemplul SUA, dar ulterior Paraguay și-a anulat decizia. Nicio țară europeană nu și-a mutat ambasada în Israel la Ierusalim, deși câteva state au discutat despre această idee, adaugă agenția de presă germană.


Guvernul Pavel Filip a decis în ședința de marți transferarea sediului Ambasadei Republicii Moldova din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. De asemenea, guvernul de la Chișinău a hotărât să aprobe semnarea Acordului cu privirea la vânzarea terenului pentru construcția Ambasadei SUA în Republica Moldova.


"Am fost în situația să aprobăm de urgență aceste proiecte, având în vedere instabilitatea și incertitudinea politică din țară, dar și ultimele evoluții politice prin care unul dintre partidele care au încercat să blocheze permanent aceste două proiecte încearcă să preia în mod ilegal puterea. Sunt două angajamente pe care ni le-am asumat anterior și vrem să avem certitudinea că ele vor fi respectate, indiferent de ceea ce se va întâmpla după alegerile anticipate", a subliniat Pavel Filip.


Pavel Filip a anunțat duminică dizolvarea parlamentului și semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist și blocul ACUM - care au împreună 61 de mandate de deputați din totalul de 101 - au creat o coaliție și au învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită șefa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituțională, care, potrivit unor observatori și presei de la Chișinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4023 secunde