Londra vrea să pună în practică o înregistrare simplă pentru cetățenii UE

302
Londra vrea să pună în practică o înregistrare simplă pentru cetățenii UE - londra-1529671306.jpg

Articole recomandate

Cetățenii europeni rezidenți în Marea Britanie vor putea începe să se înregistreze din toamna acestui an pentru a obține un permis de ședere permanentă după Brexit, a anunțat guvernul de la Londra, care a promis că va face această procedură cât mai simplă posibil, transmite agenția AFP, citată de Agerpres. 


Aproximativ patru milioane de cetățeni europeni trăiesc în Marea Britanie, unde beneficiază în prezent de o libertate de circulație care va lua sfârșit la încheierea perioadei de tranziție de 21 de luni după Brexit, prevăzut pentru 29 martie 2019. 


"Acești cetățeni vor putea începe să se înregistreze din toamna acestui an, cu obiectivul ca procedura să fie deplin operațională până la finalul lui martie 2019", a declarat ministrul de Interne britanic Sajid Javid, în fața Camerei Lorzilor (camera superioară a parlamentului britanic). 


În decembrie 2017, Londra și Bruxelles-ul au încheiat un acord pentru a se garanta, după Brexit, păstrarea drepturilor acestor cetățeni, ca și ale britanicilor care trăiesc în restul Uniunii Europene. 


Dar atât unii, cât și ceilalți și-au exprimat temeri legate de punerea efectivă în practică a acestor garanții. 


"Cererile pentru un permis de ședere permanentă vor putea fi făcute online sau printr-o aplicație pe telefonul mobil", a adăugat Sajid Javid. Totuși, el a precizat că aplicația respectivă nu este deocamdată complet operațională pe iPhone din cauza unei incompatibilități tehnologice. 


Persoanele eligibile vor trebui să facă dovada identității lor, să furnizeze un document de rezidență în Marea Britanie și dovada că nu au comis o infracțiune gravă. 


Europenii care locuiesc în Marea Britanie înaintea încheierii perioadei de tranziție (31 decembrie 2020) vor putea prezenta aceste solicitări până la 30 iunie 2021. Cei care se vor afla în Marea Britanie de cel puțin cinci ani la această dată vor putea pretinde un permis de ședere permanentă. 


Taxa pentru adulți va fi de 65 de lire sterline (74 de euro), similară celei pentru eliberarea pașaportului britanic, și de 32,5 lire sterline (37 de euro) pentru persoanele cu vârste mai mici de 16 ani. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3458 secunde