Londra susține că forma unui acord cu UE este foarte clară

168
Londra susține că forma unui acord cu UE este foarte clară - londra-1568665449.jpg

Articole recomandate

Forma unui posibil acord privind Brexitul este acum clară, astfel că tratativele dintre Londra și Uniunea Europeană se află într-un punct esențial, a apreciat, ieri, ministrul de Externe britanic Dominic Raab, citat de agenția Reuters, consultată de Agerpres. 


"Am făcut schimb de opinii despre multe detalii și forma unui acord este acum foarte clară", a declarat șeful diplomației britanice, Dominic Raab, pentru postul de radio BBC, înaintea unei întâlniri între premierul britanic Boris Johnson și președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prevăzută a avea loc în Luxemburg. 
"Cred că este o bornă importantă, prim-ministrul construiește pe baza discuțiilor anterioare pe care le-am avut după ce și-a început mandatul. Cererile noastre sunt foarte clare: dorim eliminarea antidemocraticei «plase de siguranță» și vrem să fim capabili să ducem viitoarea noastră relație către cel mai bun acord de comerț liber", a adăugat Raab. 


El și-a exprimat speranța că la Summitul Uniunii Europene din 17-18 octombrie va fi parafat un acord între Londra și Bruxelles și a precizat că țara sa va părăsi blocul comunitar la 31 octombrie chiar și în absența unui acord.
 
Parlamentul britanic, unde Boris Johnson și-a pierdut majoritatea, a votat, în urmă cu zece zile, o lege vizând împiedicarea unei ieșiri din UE fără acord, care îl obligă pe șeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie. 


Boris Johnson a răspuns însă că ar prefera să fie "mort într-un șanț", decât să ceară o nouă amânare. 
Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a estimat, la 12 septembrie, că UE nu are motive de a fi optimistă privind șansele de a ajunge la un acord de divorț înainte de summitul european de la jumătatea lui octombrie. 
Londra respinge soluția așa-numită "plasa de siguranță" ("backstop"), care nu poate lipsi în opinia Bruxellesului, în lipsa unei alternative credibile. Aceasta prevede ca Marea Britanie să rămână într-un spațiu vamal unic cu UE dacă nu este găsită o soluție mai bună până la finalul perioadei de tranziție. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6818 secunde