Liderii statelor UE s-au reunit la Bruxelles pentru a analiza rezultatele alegerilor

175
Liderii statelor UE s-au reunit la Bruxelles pentru a analiza rezultatele alegerilor - liderii-1559073034.jpg

Articole recomandate

Șefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit în cadru informal, ieri, la Bruxelles, pentru a analiza rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European din 23-26 mai și pentru a începe procesul de desemnare a șefilor principalelor instituții ale UE, informează Agerpres. 


Funcțiile vizate sunt cele de președinte al Comisiei Europene, președinte al Parlamentului European, Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) și, nu în ultimul rând, președinte al Consiliului European, funcție deținută actualmente de polonezul Donald Tusk. 


Scrutinul european, în care lupta s-a dus pentru 751 de mandate de europarlamentar (care vor rămâne 705 după Brexit), a confirmat prima poziție deținută de Partidul Popular European (PPE), deși acesta a pierdut peste 30 de locuri în Parlamentul European. 


Pe locul secund s-au plasat socialiștii și democrații europeni, care la rândul lor au pierdut un număr substanțial de mandate în alegerile europarlamentare. 


La scurt timp după anunțarea primelor estimări privind componența viitorului Parlament European, candidatul PPE pentru șefia Comisiei Europene, Manfred Weber, a reafirmat că PPE este "ferm angajat în procesul «Spitzenkandidat»", potrivit căruia partidul care câștigă alegerile europene trebuie să primească președinția Comisiei. 
"Numai o persoană care a fost «Spitzenkandidat» poate fi aleasă președinte al Comisiei Europene", a subliniat Weber. 
Candidatura lui Weber nu este susținută la unison de liderii statelor membre, președintele francez Emmanuel Macron în special opunându-se sistemului "Spitzenkandidat". 


Candidatul "cap de listă" al socialiștilor este actualul prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans, iar cel al liberalilor europeni - sosiți pe poziția a treia în alegerile europarlamentare - este daneza Margrethe Vestager, care din 2014 a fost comisar european pentru concurență. 


Potrivit Tratatului de la Lisabona, statele membre vor trebui să numească un candidat pentru postul de președinte al Comisiei Europene, în conformitate cu rezultatele alegerilor europene. 
Parlamentul European trebuie să-și dea acordul asupra noului președinte al Comisiei Europene prin majoritate absolută a voturilor (jumătate plus unu din numărul total al deputaților). În cazul în care candidatul nu obține majoritatea necesară, statele membre trebuie să propună un alt candidat în termen de o lună, Consiliul European hotărând cu majoritate calificată. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7459 secunde