Ziua a doua a Consiliului European

Liderii statelor UE au dezbătut migrația și securitatea frontierelor

179
Liderii statelor UE au dezbătut migrația și securitatea frontierelor - liderii-1539868484.jpg

Articole recomandate

Liderii statelor din Uniunea Europeană s-au reunit, ieri, la Bruxelles, pentru a dezbate chestiunile migrației, securității interne și reformei zonei euro, după ce în prima zi a Consiliului European nu au reușit să deblocheze negocierile privind Brexit-ul, cu cinci luni și jumătate înaintea retragerii efective a Marii Britanii din blocul comunitar, notează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Reuniunea desfășurată miercuri seară în prezența premierului britanic Theresa May s-a desfășurat într-o atmosferă evident mai bună față de cea organizată în urmă cu o lună, la Salzburg. Totuși, cele două părți nu au putut decât să constate că divergențele existente între ele persistă.

"Nu s-au înregistrat progrese suficiente în ultimele săptămâni pentru a convoca un nou summit în noiembrie", a explicat o sursă europeană, ieri, la finalul cinei de lucru, la care Theresa May nu a participat.

"Atmosfera a fost mult mai relaxată decât la Salzburg, dar nu am constatat noutăți majore în propunerile Regatului Unit", a afirmat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care a asistat la discursul liderei britanice.

La rândul său, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut un apel la șefa executivului britanic să dea dovadă de "creativitate" pentru a depăși impasul referitor la situația frontierei între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, principalul punct de divergență între Londra și UE.

Potrivit lui Tajani, Theresa May s-a arătat deschisă față de ideea unei prelungiri a perioadei de tranziție post-Brexit, care în prezent este prevăzută să se încheie la 31 decembrie 2020.

Liderii europeni au mai discutat despre politica UE privind migranții și despre cooperarea cu țările de origine și cele de tranzit. De asemenea, s-a pus în dezbatere reforma regulilor europene privind azilul, deși nu este de așteptat niciun progres în această privință, ținând cont de blocajul referitor la repartizarea solicitanților de azil în țările UE pe baza unor cote obligatorii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3993 secunde