Mini-summit UE la Bruxelles

Liderii se vor angaja să intensifice eforturile pentru reducerea migrației ilegale

167
Liderii se vor angaja să intensifice eforturile pentru reducerea migrației ilegale - liderii-1529584773.jpg

Articole recomandate

Liderii statelor europene care se vor reuni, duminică, într-un mini-summit la Bruxelles se vor angaja să intensifice eforturile pentru reducerea migrației ilegale în Uniunea Europeană și restricționarea circulației solicitanților de azil, se arată în proiectul declarației comune trimis capitalelor europene, consultat de Agerpres.

"Suntem deciși să realizăm progrese în ce privește reducerea suplimentară a numărului de sosiri ilegale în Uniunea Europeană, în particular prin protecție întărită a frontierei externe, proceduri comune, armonizate de azil și cooperare intensificată cu țările de tranzit, precum și cu țările de origine", se arată în textul declarației comune, care ar putea însă suferi modificări.

"În același timp, constatăm o necesitate puternică de a preveni treceri ilegale ale granițelor interne între statele membre de către migranți ilegali și solicitanți de azil și prin asigurarea unor readmisii rapide de către statul membru competent", se mai arată în document.

Potrivit proiectului, ar putea fi adoptate propuneri constrângătoare atât în ce privește granițele interne, cât și cele externe ale UE.

Pe plan intern, vor fi efectuate controale de identitate în aeroporturi, gări și autogări. Solicitanții de azil vor risca o amendă dacă nu rămân în țara în care au fost înregistrați.

În ce privește întărirea frontierelor externe al UE, agenția Frontex va fi transformată într-o "veritabilă poliție europeană la frontiere", cu efective ce vor crește rapid la 10.000 de agenți până în 2020, ceea ce Italia solicita de mult timp.

La mini-summitul de duminică, vor lua parte, pe lângă președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel, liderii italian, grec, maltez, spaniol, austriac, bulgar, belgian și olandez, invitați în ultimul moment de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Această listă de participanți s-ar putea extinde dacă alte state vor dori să se alăture reuniunii, a indicat Comisia.

"Scopul reuniunii, care va avea loc duminică, la sediul Comisiei, este de a lucra la soluții europene în vederea Consiliului European din 28-29 iulie, la care migrația va fi una din temele principale", a arătat executivul european. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6844 secunde