Jurnaliști Reuters, aflați în detenție, recompensați cu Premiul "Guillermo Cano" pentru libertatea presei

304
Jurnaliști Reuters, aflați în detenție, recompensați cu Premiul

Articole recomandate

Jurnaliștii Wa Lone și Kyaw Soe Oo, care execută în prezent o pedeapsă de șapte ani de închisoare în Myanmar, au fost recompensați joi cu Premiul "Guillermo Cano" pentru libertatea presei în lume, decernat de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), transmite dpa.


UNESCO i-a înmânat acest premiu lui Thura Aung, unul dintre frații lui Wa Lone, în cadrul unei ceremonii desfășurate în capitala Etiopiei, Addis Abeba.


"Jurnaliștii au dorit doar să-și facă meseria. Ei erau adevărați reporteri", a declarat Thura Aung, care a primit distincția în numele celor doi jurnaliști care lucrau pentru agenția de presă britanică Reuters.


Wa Lone (32 de ani) și Kyaw Soe Oo (28 de ani), găsiți vinovați de încălcarea secretului de stat, au fost condamnați pe trei septembrie 2018 la șapte ani de închisoare în Myanmar. Aflați în detenție din decembrie 2017, ei anchetau reprimarea membrilor comunității Rohingya de către armata birmană.


Guvernul birman susține că operațiunile armatei, care au dus la părăsirea căminelor de către 725.000 de membri ai comunității Rohingya, au constituit un răspuns justificat la atacurile comise de gruparea insurgentă Armata de Salvare Arakan Rohingya (ARSA) asupra a zeci de obiective din statul Rakhine, din nord-vestul Myanmarului, în august 2017.


În luna februarie 2018, agenția de presă Reuters a publicat o anchetă jurnalistică realizată de Wa Lone și Kyaw Soe Oo cu privire la masacrarea a zece bărbați Rohingya în apropierea satului Inn Din, caz în care armata birmană s-a văzut nevoită să recunoască faptul că soldații săi au comis crime.


ONU și mai multe organizații internaționale pentru drepturile omului au acuzat guvernul din Myanmar de epurare etnică și genocid contra musulmanilor Rohingya.


Premiul "Guillermo Cano" pentru libertatea presei în lume a fost creat în 1997 pentru a recompensa jurnaliști cu o contribuție notabilă la apărarea sau promovarea libertății presei, scrie Agerpres.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4616 secunde