Juncker: Brexit-ul este un moment tragic pentru Europa

163
Juncker: Brexit-ul este un moment tragic pentru Europa - jeanclaudejunkeronoratpentrudese-1569153983.jpg

Articole recomandate

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, prevăzută la 31 octombrie, "este un moment tragic pentru Europa", a declarat președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu publicat duminică de cotidianul spaniol El Pais și preluat de AFP.

Șeful executivului european, al cărui mandat se va încheia exact la 31 octombrie, a spus că Brexit-ul "este împotriva sensului istoriei și a spiritului (fostului om de stat britanic Winston) Churchill, care în perioada sa pleda pentru Statele Unite ale Europei".

"Cred că avem încă posibilitatea de a ajunge la un acord" cu Londra, a afirmat totuși Juncker, calificând drept "constructivă și parțial pozitivă" întâlnirea pe care a avut-o luni în Luxemburg cu premierul britanic Boris Johnson.

"Nu împărtășesc ideea celor care consideră că Johnson se joacă cu noi și cu el însuși. Cred că el încearcă să caute un acord acceptabil atât pentru Parlamentul britanic, cât și pentru Parlamentul European", a spus el.

În acest interviu, Juncker și-a exprimat regretul că executivul european "a decis să nu intervină" în 2016, când Marea Britanie organiza referendumul asupra apartenenței sale la UE și când aproape 52% dintre votanți s-au pronunțat în favoarea unei ieșiri.

Juncker a spus că a existat "o campanie de minciuni și știri false" înainte de acest referendum. "La Comisie, am decis să nu intervenim, la cererea lui David Cameron (premier al Regatului Unite din 2010 până în 2016 - n.r.), iar acest lucru a fost o mare eroare", a explicat el.

Într-un alt interviu, difuzat de Sky News duminică, Juncker s-a declarat convins că Brexit-ul va avea loc, reiterând că dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără acord, atunci va exista o nouă graniță între Irlanda de Nord și Irlanda.

Întrebat în interviul din El Pais despre "criza din Catalonia", Juncker a refuzat să "comenteze proceduri judiciare în desfășurare în Spania", unde Curtea Supremă urmează să își anunțe sentința la capătul procesului liderilor separatiști judecați pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017.

Însă liderul european a adăugat fără ambiguitate că nu este "în favoarea unui naționalism stupid, deoarece acesta nu duce nicăieri".

"Nu este un comentariu împotriva Cataloniei, pe care o respect așa cum este ea astăzi", a mai spus el despre această regiune de 7,6 milioane de locuitori din nord-estul Spaniei, condusă de separatiști, de stânga și de dreapta.

"Europa este un continent mic pe cale de a-și pierde importanța economică și demografică. Prin urmare, nu este momentul pentru regrupări naționaliste, ci mai degrabă pentru unirea populațiilor", a declarat Juncker.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4803 secunde