Jens Stoltenberg susține o extindere a misiunii de instruire a NATO în Irak

105
Jens Stoltenberg susține o extindere a misiunii de instruire a NATO în Irak - jens-1518534763.jpg

Articole recomandate

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, ieri, că Alianța Nord-Atlantică este pregătită să răspundă la un apel al SUA pentru extinderea misiunii sale de instruire în Irak, în prezent restrânsă, pentru a sprijini reconstrucția acestei țări după trei ani de război împotriva islamiștilor, relatează agenția Reuters, consultată de Agerpres.

"Trebuie să obținem pacea", a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă, la Bruxelles. El a mai afirmat că se așteaptă ca miniștrii Apărării din cadrul NATO să înceapă să pregătească extinderea misiunii la reuniunea pe care o vor avea, joi, la Bruxelles, decizia finală fiind așteptată pentru luna iulie.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a trimis luna trecută o scrisoare către NATO prin care cerea o misiune oficială a Alianței de instruire și consiliere, ca parte a campaniei președintelui Donald Trump de a determina NATO să depună mai multe eforturi în combaterea militanților.

Sprijinul lui Stoltenberg este un semn că Alianța ar putea renunța la rezistența pe care și-a exprimat-o anul trecut. Însă această chestiune continuă să creeze diviziuni, aliații europeni din NATO temându-se de o nouă misiune externă fără un termen clar de finalizare, după o prezență de peste zece ani în Afganistan.

"NATO contribuie la coaliția globală împotriva ISIS (n.r. - Statului Islamic) cu avioane de supraveghere AWACS și prin instruirea forțelor irakiene. Coaliția a făcut mari progrese, în principal datorită rezistenței și profesionalismului forțelor irakiene", a spus Stoltenberg, conform transcrierii discursului său de pe site-ul NATO.

"Astăzi, aproape întreg teritoriul controlat până acum de ISIS în Irak și Siria a fost eliberat. Peste 7,5 milioane de persoane au fost eliberate. În contextul în care coaliția își mută atenția de pe operațiunile de luptă pe construirea de capacități, sprijinul NATO pentru instruire va deveni și mai important. Este foarte important să stabilizăm țara după ce operațiunile de luptă s-au încheiat", a mai spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO, care se va întâlni în această săptămână cu premierul irakian Haider al-Abadi la Conferința de Securitate de la Munchen, a refuzat să ofere detalii despre numărul militarilor care ar putea fi trimiși în Irak.

Posibila implicare a NATO vine în contextul în care Irakul are nevoie de peste 88 de miliarde de dolari pentru reconstruirea țării, după cum au afirmat oficiali la o conferință a donatorilor care a avut loc, în această săptămână, în Kuweit.

Irakul a anunțat în decembrie victoria împotriva grupării Statul Islamic, eliberând toate teritoriile capturate de jihadiști în 2014 și 2015. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4478 secunde