Italia, pregătită să ignore regulile bugetare ale UE pentru a reduce rata șomajului

de Cuget Liber Joi, 16 Mai 2019 260
Italia este pregătită să ignore regulile bugetare ale Uniunii Europene pentru a stimula astfel ocuparea forței de muncă, a declarat, marți, vicepremierul Matteo Salvini, citat de Reuters. 


„Dacă vom avea nevoie să depășim anumite limite, cum ar fi deficitul bugetar de 3% (din PIB) sau 130-140% (rata datoriei publice față de PIB), suntem gata să facem acest lucru. Până când vom scădea rata șomajului la 5%, vom cheltui oricât va trebui, iar dacă cineva la Bruxelles se plânge, nu o să ne preocupe”, a spus Salvini în fața presei. 


Ca regulă generală, Comisia Europeană cere guvernelor statelor UE să mențină un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB și un nivel al datoriei publice sub 60% din PIB. 


Comisia Europeană a respins anul trecut proiectul de buget pentru 2019 al Italiei, dar în final Bruxelles-ul și Roma au ajuns la un compromis, astfel că executivul comunitar nu a mai activat împotriva Italiei procedura pentru deficit excesiv. 
Conform acestui compromis, guvernul italian format din partidul de extremă dreapta Liga și formațiunea antisistem Mișcarea 5 Stele s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 2,04% din PIB, de la 2,4% cât era prevăzut în bugetul contestat de Comisia Europeană.
Taguri

Alte ştiri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei