Italia: Ce fel de guvern propune fostul premier Berlusconi

130
Italia: Ce fel de guvern propune fostul premier Berlusconi - italiasilvioberlusconi-1521645590.jpg

Articole recomandate

Fostul premier italian Silvio Berlusconi vrea un tandem între centru-dreapta și mișcarea anti-sistem 5 Stele în vederea formării unui guvern cu o agendă prestabilită, relatează cotidianul La Repubblica, citat de Reuters.


Berlusconi, liderul partidului Forza Italia, l-a informat, ieri, în legătură cu poziția sa pe principalul său aliat de centru-dreapta, liderul Ligii Nordului Matteo Salvini, în timpul unei întâlniri la care a mai declarat că nu are nicio reținere față de mișcarea 5 Stele. El a apreciat că centrul-dreapta ar putea forma un guvern cu o agendă specifică, prestabilită în vederea reglementării problemelor ținând de economie, piața muncii, securitate și imigrație.


Scrutinul din 4 martie a rezultat într-un parlament fără o majoritate, coaliției de centru-dreapta/extremă-dreapta (în care Forza Italia, a lui Berlusconi, a fost devansată de Liga Nordului, condusă de Salvini) fiindu-i necesare încă 49 de mandate în camera inferioară. Mișcarea 5 Stele (populistă, antisistem) va fi cel mai mare partid în noul parlament, în care îi lipsesc 95 de mandate pentru o majoritate.


Potrivit La Repubblica, strategia lui Berlusconi este de a trimite mingea în terenul mișcării 5 Stele, așa încât aceasta să fie nevoită să-și asume responsabilitatea dacă nu se va putea forma un guvern.


Berlusconi și aliații săi de centru-dreapta, între care se numără micul partid Frații Italiei, aveau prevăzută o reuniune la Roma.


Piețele se tem cel mai mult de un eventual "mariaj" între 5 Stele și Liga Nordului, fără Forza Italia, care este considerată o forță moderatoare și proeuropeană, notează Reuters.


Președintele italian, Sergio Mattarella, urmează să înceapă din aprilie consultări cu liderii de partide.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5078 secunde