Israelul confirmă că a tras rachete din Golan spre Siria

345
Israelul confirmă că a tras rachete din Golan spre Siria - israelulconfirma-1559502794.jpg

Articole recomandate

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat, ieri, că a ordonat tiruri de rachete împotriva pozițiilor armatei siriene după ce rachete siriene au vizat teritoriul israelian, informează France Presse.




"Nu vom tolera tiruri împotriva teritoriului nostru", a declarat Netanyahu într-un comunicat.
Într-un alt comunicat publicat simultan, armata israeliană a indicat că "face responsabil regimul sirian pentru orice acțiune împotriva Israelului".


Potrivit aceleiași surse, două rachete au fost trase spre Muntele Hermon, pe Platoul Golan, sâmbătă noapte, dintre care una a fost "localizată pe teritoriul israelian".


Ca răspuns, armata israeliană a atacat "două baterii de artilerie siriene, un număr de posturi de observație de pe Înălțimile Golan și o baterie de apărare aeriană SA-2", adaugă comunicatul.
Anterior la Damasc, o sursă militară siriană, citată de agenția de presă oficială Sana, a declarat că apărarea antiaeriană a armatei siriene a intrat în acțiune duminică în zori împotriva unor rachete inamice trase din Israel spre poziții la sud-vest de Damasc.


Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunțat la rândul său că "depozite și poziții unde sunt staționate forțe siriene, forțe iraniene și combatanți ai mișcării libaneze Hezbollah, aliați ai Damascului, au fost luate ca țintă în regiunea Kesswa". Situată la sud-vest de capitală, această zonă a fost vizată de mai multe ori în trecut.
De la începutul conflictului în Siria în 2011, Israelul a efectuat mai multe raiduri împotriva puterii lui Bashar al-Assad, dar și a aliaților acestuia, Iranul și Hezbollahul, marii săi inamici.


Ultimele lovituri aeriene în Siria imputate Israelului datează din 17 mai. Apărarea antiaeriană siriană a intrat atunci în acțiune pentru a intercepta ținte inamice vizând sudul Siriei. Israelul afirmă mereu că nu va lăsa Siria vecină să devină capul de pod al Teheranului.


Printre altele, în septembrie 2018, un avion militar al Rusiei, aliata Damascului, a fost doborât accidental de apărarea antiaeriană siriană, intrată în acțiune pentru a bloca tiruri israeliene.
Teritoriu strategic bogat mai ales în apă, Golanul a fost cucerit de Israel în 1967 în timpul războiului arabo-israelian și anexat în 1981. Mai multe rezoluții ale ONU atribuie platoului un statut de "teritoriu ocupat" ilegal.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6604 secunde