Iranul va relua activitățile de îmbogățire a uraniului la uzina de la Fordo

187
Iranul va relua activitățile de îmbogățire  a uraniului la uzina de la Fordo - iranul-1572966491.jpg

Articole recomandate

Președintele iranian Hassan Rouhani a anunțat, ieri, o nouă reducere a angajamentelor asumate de țara sa în fața comunității internaționale prin acordul nuclear încheiat în 2015 la Viena, transmite AFP.

Într-un discurs transmis la televiziunea de stat, Rouhani a anunțat că Iranul își va relua activitățile de îmbogățire a uraniului la uzina de la Fordo (180 km sud de Teheran), înghețate de la intrarea în vigoare a acordului nuclear internațional.

În baza acordului, Iranul stochează la uzina de la Fordo 1.044 de centrifuge de primă generație IR-1 care se învârt în gol.

"Începând de mâine (n.r. - astăzi), vom începe să injectăm gaz (n.r. - uraniu în stare gazoasă) la Fordo", a adăugat Rouhani, referindu-se la procedeul utilizat pentru producerea izotopului de uraniu îmbogățit U235 cu ajutorul acestor utilaje.

Rouhani a precizat că este vorba despre a patra etapă a planului de reducere a angajamentelor iraniene, declanșat în mai ca ripostă la retragerea Statelor Unite din acord, în mai 2018.

Luni, a expirat termenul de 60 de zile dat de Iran partenerilor săi din acord pentru a-l ajuta să evite sancțiunile americane. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2924 secunde