Iranul cu un pas mai aproape de retragerea din acordul nuclear din 2015

131
Iranul cu un pas mai aproape de retragerea din acordul nuclear din 2015 - iranul-1564946399.jpg

Articole recomandate

Iranul va face un nou pas pe calea dezangajării din acordul nuclear din 2015, a declarat ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, fără a da detalii, potrivit agenției parlamentare de știri ICANA, transmite Reuters.
Iranul a spus în mod repetat că își va reduce în etape angajamentul față de acordul nuclear și că se poate chiar retrage din pact dacă țările semnatare rămase nu găsesc modalități de a-i proteja economia de sancțiunile impuse de Statele Unite. SUA au ieșit din acord anul trecut.


"În situația actuală va fi implementat al treilea pas în reducerea angajamentelor",' din acordul nuclear, a spus el.
"Am spus că, dacă (acordul) nu este complet implementat de ceilalți, atunci și noi îl vom implementa în aceeași manieră incompletă. Și, desigur, toate acțiunile noastre au fost în cadrul (acordului)".


Luna trecută, Iranul a amenințat că va reporni centrifuge dezactivate și va crește îmbogățirea uraniului până la o puritate de 20%, acțiune prin care se îndepărtează de acordul nuclear. Oficiali iranieni au spus că toate acțiunile Teheranului în sensul reducerii angajamentelor sale față de acordul nuclear sunt reversibile atâta timp cât semnatarii rămași își respectă angajamentele. Temerile unui război în Orientul Mijlociu cu repercusiuni globale au crescut de când președintele american, Donald Trump, s-a retras anul trecut din acordul semnat în 2015 și a reimpus o serie de sancțiuni menite să determine Teheranul să acorde concesii de securitate mai largi.


Statele Unite au impus, miercuri, sancțiuni împotriva șefului diplomației iraniene însuși, interzicând orice tranzacție cu acesta și înghețând toate proprietățile sau activele pe care Mohammad Javad Zarif le-ar deține în SUA, deși ministrul, care a studiat în Statele Unite, a spus că nu deține bunuri în afara Iranului. El a adăugat la un eveniment caritabil vineri seara că este mândru să fie sancționat de America pentru apărarea drepturilor poporului iranian, a raportat agenția de știri IRIB.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3785 secunde