Independența sistemului judiciar polonez, pusă din nou sub semnul întrebării

131
Independența sistemului judiciar polonez, pusă din nou sub semnul întrebării - independenta-1561675116.jpg

Articole recomandate

Avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a opinat, ieri, că nou creata cameră disciplinară a Curții Supreme din Polonia nu respectă cerințele independenței sistemului judiciar, conform dreptului Uniunii Europene, transmit Reuters. 


Potrivit noii schimbări, judecătorii pot face obiectul unei anchete disciplinare și în cele din urmă pot suporta sancțiuni dacă autoritățile consideră că deciziile lor sunt nepotrivite. 


Conform avocatului general al CJUE, Evgheni Tancev, parlamentul polonez poate alege candidați cu puțin sau niciun sprijin din partea judecătorilor, rezultatul fiind acela că opinia comunității de juriști poate avea insuficientă greutate. 
Decizia CJUE, în acest caz așteptată în următoarele luni, nu trebuie în mod obligatoriu să fie similară opiniei avocatului general, dar de cele mai multe ori CJUE dă curs recomandării acestuia. 


Tot referitor la justiția din Polonia, CJUE a decis, luni, că reforma vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme nu este compatibilă cu dreptul european, întrucât încalcă principiul independenței justiției. Legea respectivă face parte dintr-un amplu pachet de măsuri luate de guvernul conservator polonez și considerate de Bruxelles drept tentative de a subordona justiția puterii politice.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5266 secunde