În Bulgaria, măștile de protecție au devenit obligatorii în spațiile publice

de Cuget Liber Marţi, 31 Martie 2020 166
Ministrul Sănătății din Bulgaria a emis un nou ordin care impune folosirea măștilor de protecție de către populație, în ciuda faptului că stocurile sunt limitate. Astfel, purtarea unei măști devine obligatorie în orice spațiu public, interior sau exterior.


Anterior, prim-ministrul bulgar Boyko Borissov a anunțat că a semnat un contract pentru achiziționarea a peste 1 milion de măști de protecție din China.


Ministrul bulgar al Sănătății Kiril Ananiev a declarat că măsurile se referă la locurile publice atât în interior cât și în aer liber.  Ministrul nu a precizat ce tipuri de mască sunt obligatorii. Măștile de protecție nu se găsesc în număr suficient în farmaciile din Bulgaria și dacă sunt disponibile un client poate cumpăra până la cinci.


Măsura este luată pentru a limita răspândirea noului coronavirus de către pacienții asimptomatici în contextul în care Bulgaria a depășit 350 cazuri de Covid-19.


Austria a introdus de asemenea luni reguli similare.


Într-un interviu recent, acordat revistei Science, George Gao, directorul general al Centrului Chinez pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) a declarat că nepurtarea măștilor reprezintă o greșeală gravă pe care o fac oamenii din Europa și din Statele Unite în încercarea de a opri răspândirea noului coronavirus: “Mulți oameni prezintă infecții asimptomatice sau presimptomatice. Purtarea unei măști poate preveni răspândirea stropilor contaminați și astfel infectarea altora”.


Guvernul celei mai sărace țări din UE a decis de asemenea luni acordarea de sprijin financiar pentru companiile afectate de criza provocată de noul coronavirus.


Statul va plăti 60% din salariul unui angajat pentru a preveni concedierile. Comerțul cu amănuntul, transportul, sectorul hotelier și restaurantele precum și sectoarele cultural și turistic pot beneficia de aceste măsuri, scrie Agerpres.


Conform cifrelor oficiale, au fost înregistrate 359 de cazuri de Covid-19 în țara balcanică, între care opt decese. Totuși, numărul celor infectați este considerat a fi mult mai mare.


Vârful epidemiei este așteptat în preajma Paștelui ortodox, pe 19 aprilie. Biserica Ortodoxă din Bulgaria nu dorește să închidă bisericile, da a ordonat dezinfectarea acestora.


Sfânta Împărtășanie se va da numai credincioșilor pe care preotul îi cunoaște personal, în timp ce botezurile și nunțile vor avea loc numai în grupuri restrânse.
Taguri

Alte ştiri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei