Guvernul ungar își sporește controlul asupra instanțelor și școlilor independente

155
Guvernul ungar își sporește controlul asupra instanțelor și școlilor independente - guvernul-1574025429.jpg

Articole recomandate

Guvernul ungar a inițiat o serie de măsuri legislative prin care și-ar spori controlul asupra instanțelor și școlilor independente, stârnind îngrijorări din partea organizațiilor civice, relatează agenția Reuters, consultată de Agerpres. 


O propunere înaintată parlamentului, săptămâna trecută, prevede consolidarea Curții Constituționale, unde majoritatea judecătorilor au fost deja aleși de partidul de guvernământ. 


De când a preluat puterea, în urmă cu aproape un deceniu, partidul Fidesz al premierului Viktor Orban și-a înăsprit controlul asupra mass-media și instanțelor, intrând deseori în conflict cu Uniunea Europeană. 


La începutul acestei luni, guvernul a renunțat la planul de a crea tribunale administrative separate, dar a promis că va adopta o lege pentru accelerarea proceselor administrative în care sunt implicate instituții guvernamentale, iar ministrul Justiției, Judit Varga, a înaintat, săptămâna trecută, un proiect de 200 de pagini. Legea le-ar permite instituțiilor de stat să atace la Curtea Constituțională deciziile instanțelor inferioare dacă cred că sentințele le încalcă drepturile lor constituționale sau le restricționează autoritatea. 


Amnesty International a atras atenția că proiectul de lege ar consolida controlul Curții Constituționale asupra instanțelor inferioare. 


Comitetul Helsinki din Ungaria a transmis, la rândul său, că propunerea ar permite guvernului să canalizeze cazurile sensibile din punct de vedere politic spre Curtea Constituțională, care a luat deseori decizii în favoarea guvernului în trecut. 
Curtea Constituțională are 15 membri, aleși de un parlament în care Fidesz are o majoritate de două treimi. 
Varga a spus că guvernul urmărește să ofere "un cadru de lucru clar" pentru legislația administrativă și să accelereze procesele în apel. 


Guvernul a înaintat, de asemenea, în parlament un proiect de lege care ar obliga școlile independente să aplice din nou pentru licențiere în 2020, astfel că viitoarea lor funcționare depinde de aprobarea ministrului responsabil cu Educația. 
Școlile alternative - ale căror metode de predare și curricula diferă de cele ale școlilor de stat - vor trebui să aplice pentru o nouă licență până în aprilie. Instituțiile de educație care nu vor face acest lucru nu vor avea dreptul să mai funcționeze în viitorul an școlar. 


"De acum înainte, ministrul Educației va decide așa cum are chef ce școli vor putea funcționa sau nu", a spus Marton Asboth, avocat în cadrul Uniunii pentru Libertăți Civice din Ungaria. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5693 secunde