Guvernul francez dorește să reducă numărul parlamentarilor cu un sfert

185
Guvernul francez dorește să reducă numărul parlamentarilor cu un sfert - guvernul-1567087947.jpg

Articole recomandate

Guvernul francez a avizat, miercuri, trei proiecte de reformă instituțională prin care, printre altele, se dorește reducerea cu 25% a numărului de parlamentari și ca 20% dintre deputați să fie aleși printr-un sistem proporțional, în locul celui majoritar, relatează agenția EFE. 


Purtătoarea de cuvânt a guvernului, Sibeth Ndiaye, a spus la o conferință de presă că aceste reforme răspund promisiunii președintelui Emmanuel Macron și neîncrederii manifestate de cetățeni în timpul dezbaterii organizate de acesta din urmă ca urmare a protestelor "vestelor galbene". 


Dar ministrul Justiției, Nicole Belloubet, a ținut să precizeze că dezbaterile parlamentare pe marginea acestor proiecte nu vor începe atât timp cât nu există perspective pentru un acord global preliminar cu cele două camere, mai ales cu Senatul, unde partidul lui Macron nu are majoritate. 


Conform planurilor executivului de la Paris, numărul deputaților ar urma să scadă de la 577, câți sunt în prezent, la 433, iar cel al senatorilor de la 348 la 271. De asemenea, o cincime din membrii camerei inferioare, respectiv 87 de deputați, ar urma să fie aleși printr-un sistem de vot proporțional, solicitare venită din partea unor formațiuni precum. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5932 secunde