Viktor Orban, declarații la summitul V4 de la Praga:

"Grupul de la Visegrad și-a consolidat poziția în Europa"

182

Articole recomandate

Modul în care au fost distribuite posturile de vârf din Comisia Europeană reflectă poziția consolidată a Grupului de la Visegrad (V4), a afirmat, joi, la Praga, premierul ungar Viktor Orban, după un summit între V4 și statele din Balcanii de vest, transmite agenția MTI, consultată de Agerpres. 


Doi dintre vicepreședinții noii Comisii au fost nominalizați de țări membre ale V4 (Ungaria, Republica Cehă, Slovacia și Polonia), a remarcat premierul ungar, adăugând că Laszlo Trocsanyi, comisarul desemnat din partea Ungariei, are frumoasa și marea misiune de a gestiona extinderea Uniunii Europene. 


Viktor Orban a asigurat că Laszlo Trocsanyi înțelege aspectele complicate ale extinderii și și-a exprimat încrederea că fostul ministrul ungar al Justiției va primi susținerea Parlamentului European. 


Premierul ungar a mai menționat că, dacă Uniunea Europeană ar fi integrat mai devreme Macedonia de Nord, Muntenegrul și Serbia, "multe milioane de migranți ilegali nu s-ar afla astăzi în Europa occidentală". 


La rândul său, premierul ceh Andrej Babis a subliniat în cadrul conferinței de presă din finalul summitului că "securitatea Balcanilor de vest este și securitatea Europei" și că extinderea UE către Balcanii occidentali reprezintă cea mai puternică garanție pentru securitatea și prosperitatea regiunii. 


Șeful executivului polonez Mateusz Morawiecki a atras atenția în ce-l privește asupra șanselor pe care le reprezintă pentru V4 aderarea la UE a țărilor din Balcanii de vest, evocând oportunitățile de dezvoltare a infrastructurii europene nord-sud. 
"Dacă UE nu vine cu oferte către statele Balcanilor de vest, o vor face alte state foarte active, cum sunt Rusia, Turcia sau China", a notat Morawiecki. 


Similar, premierul slovac Peter Pellegrini a conchis, după summitul de joi, că extinderea Uniunii Europene cu țările Balcanilor occidentali "reprezintă o investiție strategică din punct de vedere al securității și economiei", a consemnat Magyar Hirlap. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4011 secunde