Grupul de la Lima cere Venezuelei reprogramarea alegerilor

134
Grupul de la Lima cere Venezuelei reprogramarea alegerilor - grupuldelalima-1518612944.jpg

Articole recomandate

Grupul de la Lima, format din 13 state latino-americane și Canada, a cerut, ieri, reprogramarea alegerilor din Venezuela, informează Reuters și AFP. Alegerile nu pot fi libere și corecte, câtă vreme în Venezuela există deținuți politici, opoziția nu participă complet la procesul electoral, iar cetățenii care nu se află în țară nu pot vota, se arată într-o declarație a grupului.

Guvernul socialist de la Caracas a anunțat, pe 7 februarie, că alegerile prezidențiale vor avea loc pe 22 aprilie. Opoziția a protestat, arătând că termenul este prea scurt pentru a-și desemna un candidat unic, în condițiile în care doi dintre cei mai cunoscuți opozanți nu au dreptul să candideze. Se pregătește astfel terenul pentru realegerea președintelui Nicolas Maduro, în ciuda crizei economice cu care se confruntă Venezuela.

Sute de mii de venezueleni, loviți de penuria de alimente și produse de primă necesitate, s-au refugiat în Columbia învecinată începând de anul trecut. Președintele columbian Juan Manuel Santos a declarat că țara sa se confruntă, din această cauză, cu o criză umanitară și a mulțumit pentru toate ofertele de ajutor financiar și de alte tipuri din partea comunității internaționale.

Autoritățile columbiene au întărit controlul la frontiera cu Venezuela după ce numărul refugiaților a crescut cu 62% în semestrul al doilea din 2017, ajungând la 550.000, reamintește Reuters. Costul hranei și cazării este estimat la cinci dolari pe zi pentru fiecare migrant.

Grupul de la Lima nu a declarat, totuși, că nu va recunoaște rezultatul alegerilor din Venezuela. Ministrul peruan de externe, Cayetana Aljovin, a declarat însă că Maduro nu ar fi binevenit la summit-ul Americilor, care va avea loc la Lima pe 13 și 14 aprilie. Șeful diplomației venezuelene, Jorge Arreaza, anunțase recent în rețeaua Twitter intenția președintelui de a participa la evenimentul din Peru. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.094 secunde