Premierul macedonean Zoran Zaev:

"Grecia și Macedonia nu au fost niciodată atât de aproape de o reconciliere"

164

Articole recomandate

Premierul macedonean Zoran Zaev a estimat că țara sa nu a fost niciodată atât de aproape de o soluționare a disputei sale cu Grecia privind denumirea Macedonia, dar a precizat, totuși, că un eșec nu ar însemna "sfârșitul lumii", relatează AFP. 


"Cred că niciodată nu am avut circumstanțe atât de bune pentru a ajunge la o soluție completă, care să dureze mereu", a declarat Zoran Zaev într-un interviu acordat agenției de presă franceze. "Dar, chiar dacă acest diferend nu va fi soluționat, nu va fi sfârșitul lumii; noi ne vom continua agenda europeană într-un fel sau altul", a subliniat șeful executivului de la Skopje. 


Candidată la Uniunea Europeană încă din 2005, Macedonia a obținut, săptămâna trecută, o recomandare din partea Comisiei Europene pentru deschiderea necondiționată a negocierilor de aderare. 


De când fosta republică iugoslavă și-a declarat independența în 1991, grecii îi refuză dreptul de a folosi denumirea Macedonia, care, potrivit lor, nu poate să se refere decât la provincia lor nordică. La ONU, ea rămâne desemnată sub acronimul FYROM (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei). 


Grecii îi contestă de asemenea dreptul de a revendica moștenirea regilor Alexandru cel Mare și Filip al Macedoniei. În așteptarea unui compromis în această problemă, Atena a blocat până acum orice progres spre aderarea fostei republici iugoslave la Uniunea Europeană și la NATO.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2881 secunde