Golful Persic, o zonă de insecuritate pentru conducerea Iranului

156
Golful Persic, o zonă de insecuritate pentru conducerea Iranului - golfulpersic-1565541868.jpg

Articole recomandate

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a declarat vineri într-un mesaj pe Twitter că orice prezență militară din afara regiunii în Golf va fi o "sursă de insecuritate" pentru Iran și Teheranul va acționa pentru a-și proteja securitatea, potrivit Reuters.


Washingtonul face presiuni asupra partenerilor internaționali pentru a se alătura unei coaliții de securitate maritimă în Golf pe fondul tensiunilor exacerbate cu Iranul. Teheranul a avertizat vineri împotriva oricărei prezențe a Israelului, inamicul său declarat, în coaliția preconizată.


"Golful Persic este o linie vitală și, prin urmare, o prioritate pentru securitatea națională a Iranului, care asigură de mult securitatea maritimă" în această regiune, menționează Zarif în mesajul său.


"Ținând cont de această realitate, orice prezență extraregională este prin definiție o sursă de insecuritate...Iranul nu va ezita să-și apere securitate", avertizează ministrul de externe.


Marea Britanie a anunțat luni că se va alătura Statelor Unite în misiunea de securitate maritimă în Golf pentru protejarea navelor comerciale, după ce Iranul a sechestrat un petrolier sub pavilion britanic. Traficul prin strâmtoare, pe unde trece o cincime din petrolul lumii, a devenit punctul central al tensiunilor, după ce Donald Trump au retras SUA din acordul internațional încheiat în 2015 asupra programului nuclear iranian și a reinstituit sancțiuni împotriva Teheranului.
Iranul susține că responsabilitatea securității în aceste ape revine Teheranului și celorlalte țări din regiune.
Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, care susțin politica SUA împotriva Iranului, au lansat un apel către comunitatea internațională să apere comerțul maritim și securitatea aprovizionării cu petrol pe plan mondial.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4099 secunde