Germania și Franța doresc revigorarea negocierilor de pace din estul Ucrainei

307
Germania și Franța doresc revigorarea negocierilor de pace din estul Ucrainei - germania-1559327627.jpg

Articole recomandate

Germania și Franța doresc repornirea procesului de pace din estul Ucrainei și organizarea de discuții cu Rusia, au declarat, joi, la Kiev, miniștrii de Externe ai celor două state, Heiko Maas și Jean-Yves Le Drian, transmite agenția DPA, consultată de Agerpres. 


Șeful diplomației germane, Heiko Maas, a menționat o "discuție excepțional de bună" cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a preluat săptămâna trecută funcția de șef al statului și care a afirmat în discursul inaugural că soluționarea conflictului reprezintă una din prioritățile sale. 


Eforturile de mediere în formatul franco-german pentru stabilirea păcii în estul Ucrainei vor continua, a spus Maas. El a adăugat că "după această discuție sunt de părere că acest lucru este și posibil". 


Conflictul din estul Ucrainei, de la granița cu Rusia, a izbucnit în urmă cu cinci ani, când Ucraina a înlăturat conducerea pro-rusă a țării, manifestându-se în favoarea încheierii unui acord de asociere cu Uniunea Europeană. 


În luptele dintre separatiștii susținuți de Rusia și armata ucraineană au fost uciși aproximativ 13.000 de persoane, conform estimărilor ONU. 
Germania și Franța mediază negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia. Președintele Vladimir Putin a participat la aceste negocieri ca reprezentant al separatiștilor. 
Rusia a negat în mod repetat acuzațiile Kievului că ar alimenta conflictul prin furnizarea de arme și de militari activi taberei separatiste. 
Heiko Maas a denunțat, calificând-o drept ilegală, capturarea anul trecut de către Rusia a 24 de marinari ucraineni într-un incident din largul peninsulei Crimeea. 
Crimeea, peninsulă legată geografic de partea continentală a Ucrainei, unde se află de mult timp o bază navală rusă la Marea Neagră, a fost anexată de Rusia în conflictul izbucnit în estul Ucrainei. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5453 secunde