Germania respinge solicitarea Statelor Unite de a participa la misiunea navală împotriva Iranului

166
Germania respinge solicitarea Statelor Unite de a participa la misiunea navală împotriva Iranului - golf-1564600773.jpg

Articole recomandate

Guvernul Angela Merkel a respins, miercuri seară, solicitarea Administrației Donald Trump adresată Germaniei de a participa la misiunea navală din Golful Persic, care are rolul contracarării acțiunilor Iranului.


"Nu vom lua parte la misiunea SUA, deoarece considerăm greșită strategia exercitării presiunilor maxime. Noi nu vrem escaladarea acțiunilor militare, ne axăm în continuare pe diplomație", a declarat ministrul german de Externe, Heiko Maas, citat de publicația Bild.


Șeful diplomației germane a pledat pentru identificarea unei soluții diplomatice la criza cu Teheranul.


Statele Unite au cerut marți Germaniei să participe, alături de Franța și Marea Britanie, la o misiune de protecție în strâmtoarea Ormuz, după mai multe incidente care au avut loc în această zonă strategică pentru tranzitul petrolului.

"Am cerut oficial Germaniei să se alăture Franței și Marii Britanii pentru a ajuta la protejarea strâmtorii Ormuz și pentru a lupta împotriva agresiunii iraniene", a declarat purtătoarea de cuvânt a ambasadei americane la Berlin, Tamara Sternberg-Greller, în condițiile în care Berlinul și Parisul s-au arătat ezitante.

"Membrii guvernului german au afirmat limpede că libertatea de navigație trebuie apărată" în strâmtoarea Ormuz, a adăugat ea. "Întrebarea noastră este următoarea: apărată de către cine?"

În 19 iulie, Iranul a confiscat un petrolier suedez sub pavilion britanic în această regiune unde tensiunile nu încetează să crească, după retragerea SUA, în mai 2018, din acordul privind dosarul nuclear iranian, urmată de impunerea unor sancțiuni dure împotriva Iranului. Acțiunea a venit după confiscarea, în 4 iulie, a unui petrolier iranian în largul Gibraltarului de către autoritățile acestui teritoriu britanic, asistate de armata britanică.

De atunci, Londra a cerut o "misiune de protecție maritimă" europeană în Golf dar ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, s-a arătat reticent în fața unei eventuale participări a țării sale iar Franța a exclus amplasarea unor mijloace militare suplimentare.

"Nu luăm parte la strategia americană de presiune maximă", a afirmat sâmbătă șeful diplomației germane, adăugând că participarea Germaniei nu va fi decisă decât atunci când contururile acestei misiuni se vor contura.

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, a asigurat că Parisul, Londra și Berlinul lucrează la o "misiune de urmărire și observare a securității maritime în Golf".

Ministrul Francez al Apărării, Florence Parly, a subliniat însă că nu se pune problema la o amplasare de mijloace militare suplimentare. "Nu dorim să participăm la o forță care ar putea fi percepută ca agravând tensiunile", a afirmat ea, vineri, în condițiile în care europenii speră încă să salveze acordul semnat la Viena în 2015.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3796 secunde