Germania a comemorat "Noaptea de Cristal", când a avut loc pogromul evreilor

245
Germania a comemorat

Articole recomandate

Germania a comemorat, sâmbătă și duminică, "Noaptea de Cristal", când a avut loc po-gromul evreilor organizat de regimul hitlerist, în urmă cu 75 de ani, care a revelat lumii violența antisemită a acestuia. În noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1938 și pe tot parcursul zilei următoare, magazinele deținute de evrei au fost jefuite în toată țara, sinagogile au fost incendiate, iar 30.000 de persoane au fost arestate, apoi deportate. Aceste violențe au provocat 90 de morți în rândul evreilor germani.

Naziștii au atribuit această explozie bruscă de violență unei reacții spontane față de moartea diplomatului Ernst vom Rath, după ce a fost împușcat de Herschel Grynszpan, un student evreu în vârstă de 17 ani care voia să își răzbune familia expulzată din Germania.

Dar revoltele au fost în realitate organi-zate de regimul hitlerist.

Sâmbăta trecută, într-un mesaj video săp-tămânal, postat pe site-ul său de Internet, cancelarul Angela Merkel a calificat aceste evenimente drept "cel mai urât moment al istoriei germane", chiar dacă Holocaustul care a urmat a fost "un eveniment și mai dramatic". Ea le-a cerut germanilor să "dea dovadă de curaj civic pentru a nu fi tolerată nicio formă de antisemitism".

Germania găzduiește în prezent a treia comunitate evreiască din Europa, după Franța și Marea Britanie, cu 200.000 de persoane.

Evreii erau în număr de 560.000 în Germania la sosirea la putere a lui Hitler în 1933. Dar, în 1950, doar 15.000 mai trăiau în țară. Comunitatea a cunoscut o nouă revenire, după căderea Zidului Berlinului, Germania oferind posibilitatea evreilor din țările fostei URSS să se instaleze pe teritoriul său.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5322 secunde