Genocid în Bosnia! Verdictul în cazul Karadzic, mâine, la Haga

206

Articole recomandate

Justiția internațională se va pronunța, mâine, cu privire la apelul fostului lider politic al sârbilor din Bosnia Radovan Karadzic, condamnat în primă instanță la 40 de ani de închisoare pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război pentru rolul său în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), relatează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Radovan Karadzic este judecat pentru responsabilitatea în asediul de la Sarajevo și în masacrul de la Srebrenica din 1995, cel mai grav masacru din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, el este acuzat de strămutarea populațiilor pe baze etnice în mai multe orașe ale țării. 
Decizia justiției internaționale privindu-l pe Radovan Karadzic, în vârstă de 73 de ani, va fi una dintre ultimele în legătură cu dezmembrarea fostei Iugoslavii după căderea comunismului în 1991. 
După fostul președinte sârb Slobodan Milosevic, care a murit în timpul procesului, în 2006, Karadzic este cel mai înalt oficial judecat pentru războiul din Bosnia. 
Peste 100.000 de persoane au murit și 2,2 milioane de persoane au rămas fără adăpost în luptele care au avut loc între 1992 și 1995, între musulmani, sârbi și croați. 


Karadzic, fost lider al sârbilor din Bosnia, Republica Srpska, a fost condamnat pentru persecuții, crime, violuri, tratamente inumane sau transferuri forțate, în special în cursul asediului de patru ani asupra capitalei bosniace Sarajevo, în timpul căruia au fost ucise aproximativ 10.000 de persoane. 


Poet și psihiatru devenit un lider politic nemilos, Karadzic a fost condamnat pentru 10 capete de acuzare, între care genocidul de la Srebrenica, unde aproape 8.000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși. 


Supraviețuitori ai acestui masacru au cerut justiției internaționale să-l condamne pe Radovan Karadzic la închisoare pe viață. 
"La fel ca toți ceilalți supraviețuitori ai genocidului de la Srebrenica, sper că Radovan Karadzic va fi condamnat la închisoare pe viață", a declarat Amir Kulaglic, bosniac musulman, în vârstă de 59 de ani, supraviețuitor al masacrului. 


"Acest verdict este istoric pentru justiție. În cazul în care Karadzic nu primește ceea ce merită, atunci acest lucru va însemna că nu există dreptate în această lume și este posibil să se comită infracțiuni fără a suporta sancțiuni", a declarat Munira Subasic, președinta asociației "Mamele din Srebrenica", care și-a pierdut soțul și fiul de 16 ani în masacrul de la Srebenica. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.1347 secunde