General rus, întrebat despre scutul american antirachetă din România și Polonia: Sunt în raza de acțiune a forțelor noastre

188
General rus, întrebat despre scutul american antirachetă din România și Polonia: Sunt în raza de acțiune a forțelor noastre - baza-1545125123.jpg
Instalațiile americane de apărare antirachetă din Europa se află în raza de acțiune a forțelor rusești, a declarat general-colonelul Serghei Karakaiev, comandantul Forțelor strategice ale Rusiei, citat de agenția de stat Tass.


"Nu trebuie să uităm că instalațiile de apărare antirachetă sunt plasate în raza de acțiune a altor modalități eficiente de atac [non-nuclear] ale Forțelor noastre armate", a răspuns, într-un interviu pentru Krasnaya Zvezda, generalul rus, când a fost întrebat despre amplasarea scutului american antirachetă în România și Polonia.


Luna trecută, ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a susținut că amplasarea sistemului american Aegis Ashore în Polonia reprezintă o încălcare directă a Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF).


Președintele american Donald Trump a anunțat în 20 octombrie că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987.


În 4 decembrie, secretarul american de Stat Mike Pompeo a anunțat că Statele Unite dau Rusiei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului din 1987 privind armele nucleare cu rază medie de acțiune. În caz contrar, Washingtonul își va suspenda obligațiile.


"SUA declară azi că Rusia a încălcat tratatul și ne vom suspenda obligațiile în 60 de zile, dacă Rusia nu își respectă obligațiile sale de manieră verificabilă", a spus Mike Pompeo. 


Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova și Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de km dotate cu focoase nucleare și se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securității Europei, reducând riscul unui atac nuclear. 


În martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită și SSC-8, care are o rază de acțiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă. SUA au apreciat că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF și au amenințat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încălcare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7125 secunde