Federica Mogherini: UE nu-și va muta ambasada de la Tel Aviv

94
Federica Mogherini: UE nu-și va muta ambasada de la Tel Aviv - federicamogherini-1484603802.jpg

Articole recomandate

Uniunea Europeană va continua să respecte convențiile internaționale și nu-și va muta ambasada de la Tel Aviv, a declarat luni, la Bruxelles, șefa diplomației europene Federica Mogherini, în cadrul unei conferințe de presă la finalul Consiliului Afaceri Externe al UE.


"Sper că va exista un proces de reflecție asupra oricărei decizii în acest sens. Cred că este important pentru noi toți să ne ferim de adoptarea unor decizii unilaterale," a declarat Mogherini, referindu-se la declarațiile președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, conform cărora și-ar dori să mute ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Mogherini a spus că o astfel de decizie, care nu este în consens cu deciziile luate la nivel internațional, în cadrul Națiunilor Unite, ar avea consecințe. "Sunt îngrijorată de reacția unei parți a instituțiilor internaționale și opiniei publice din mai multe părți ale lumii, nu numai lumea arabă, dar și Africa și Asia, dacă ar fi luată o astfel de decizie unilaterală," a declarat șefa diplomației europene.

Cu privire la remarca făcută de Donald Trump într-un interviu acordat Bild și The Times că nu îi pasă dacă UE se destramă, Mogherini a mai spus că "UE va rămâne unită". "Sunt convinsă de acest lucru. Îi respect opinia președintelui ales, dar simt că UE nu va păți nimic în viitor'', a adăugat ea.

Relația cu SUA nu este încă una foarte clară, însă există voință de a construi un parteneriat între Bruxelles și Washington, iar acest lucru a fost evident din discuțiile cu vicepreședintele ales al SUA, Mike Pence, a adăugat Mogherini.

"Ceea ce ne dorim este un parteneriat bazat pe interese comune. UE are politici puternice, autonome. Ne dorim să avem parteneri credibili, dar ne determinăm singuri politicile. Cu cât avem mai mult teren comun cu atât lucrurile merg mai bine", a concluzionat Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă și securitate, potrivit Agerpres.ro.

Miniștrii de externe ai statelor UE s-au reunit luni, la Bruxelles, pentru a analiza situația din Siria și procesul de pace din Orientul Mijlociu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1491 secunde