Președintele Consiliului European, Donald Tusk:

"Există motive suplimentare pentru a nu invita Rusia la reuniunile G7"

149

Articole recomandate

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a respins, sâmbătă, sugestia președintelui american Donald Trump ca Rusia să fie reinvitată la reuniunile G7 (format din principalele țări industrializate ale lumii), susținând că în prezent există și mai multe motive pentru a ține Moscova în afara acestei structuri, transmite agenția Reuters, consultată de Agerpres. 


Liderul de la Casa Albă afirmase că ar fi adecvat ca Rusia să reintre în ceea ce s-a numit G8 (G7 plus Rusia), format din care Moscova a fost exclusă în anul 2014, după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea și, ulterior, i-a susținut pe rebelii separatiști din estul Ucrainei. 


"În urmă cu un an, în Canada, președintele Donald Trump a sugerat reinvitarea Rusiei la G7, declarând deschis că anexarea Crimeei de Rusia a fost parțial justificată și că noi ar trebui să acceptăm această realitate", a spus Donald Tusk. 
"În niciun caz nu putem fi de acord cu această logică", a subliniat președintele Consiliului European. 
La începutul acestei săptămâni, Germania, Franța și Marea Britanie au respins și ele ideea reinvitării Rusiei la summiturile G7. 
Uniunea Europeană și SUA au impus sancțiuni Rusiei pentru rolul său în conflictul din estul Ucrainei, soldat cu 13.000 de morți până în prezent, conform datelor ONU. 


Donald Tusk a menționat că motivele pentru care Moscova a fost exclusă de la reuniunile G7 sunt încă valabile și că, mai mult, există noi motive, precum "provocarea rusă privind Marea Azov", referire evidentă la cazul marinarilor ucraineni arestați în noiembrie 2018 în strâmtoarea Kerci. 


"În al doilea rând, când Rusia a fost invitată la G7 pentru prima dată, s-a crezut că ea va urma calea democrației liberale, a statului de drept, a drepturilor omului. Este cineva dintre noi care poate spune cu deplină convingere că Rusia se află pe acest drum?", a accentuat Donald Tusk. 


El a adăugat că la summitul de la Biarritz va încerca să îi convingă pe liderii G7 ca la următoarea reuniune să fie invitat și președintele Ucrainei. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1294 secunde