Europa nu mai are frigidere. Mii de tone de produse alimentare se vor strica

355
Europa nu mai are frigidere. Mii de tone de produse alimentare se vor strica - 20200326openarmspantry1-1590838520.jpg

Articole recomandate

Procesatorul belgian de cartofi congelați Agristo a decis să își reducă producția cu aproximativ 20% pentru că nu mai are unde să își depoziteze cartofii pai. Propriile sale spații frigorifice sunt pline și nu mai găsește spații de închiriat, informează Bloomberg, conform Digi24. Criza de spații frigorifice este o nouă dovadă a modului în care criza coronavirusului perturbă industria alimentară mondială. Această criză duce la reducerea producției și ar putea însemna alterarea a mii de tone de produse alimentare care nu au unde să meargă.


"Atunci când nu mai poți depozita alimentele în spații frigorifice pur și simplu trebuie să oprești producția" a declarat directorul operațional de la Agristo, Kristof Wallays.


Cererea pentru spații frigorifice a crescut după ce barurile, restaurantele și arenele sportive s-au închis, lăsând producătorii de alimente fără clienți și fără locuri unde să își poată depozita mâncarea nevândută. În aceste condiții, produse precum legumele sau carnea, care în mod normal sunt vândute proaspete, concurează acum pentru spații de depozitare cu produsele congelate.


De la lipsa cărnii în magazinele din SUA și creșterea foametei în Africa, până la utilizarea deținuților ca muncitori în ferme, lanțurile de aprovizionare sunt date peste cap în întreaga lume.


Mii de tone de produse alimentare nu au unde să fie depozitate și se vor strica
Fermierii, producătorii și retailerii din Europa spun că este aproape imposibil să găsească noi spații frigorifice.


Exporturile au fost afectate și ele în condițiile în care cererea internațională a scăzut iar blocarea porturilor din China a dus la o criză de containere frigorifice goale utilizate în transporturile maritime.


Asta înseamnă că mâncarea care trebuia să fie transportată în întreaga lume stă blocată acasă în spații frigorifice.


Cel mai mare furnizor mondial de spații frigorifice: "Am ajuns într-un punct critic"
Lineage Logistics, cel mai mare furnizor mondial de spații frigorifice, estimează că peste 90% din facilitățile sale din Europa sunt deja pline. "Am ajuns într-un punct critic" spune Mike McClendon, președinte pentru operațiuni internaționale a Lineage Logistics.


La orizont se întrevăd unele semne de relaxare, pe măsură ce guvernele elimină restricțiile și containerele frigorifice încep să revină din China, potrivit Global Cold Chain Alliance.


"Sperăm că reluarea activității în economiile din Europa va duce la diminuarea stocurilor dar nimeni nu poate spune cum vor evolua lucrurile. Guvernele încep să relaxeze restricțiile dar ce se va întâmpla dacă vom avea un al doilea val de pandemie?", se întreabă directorul pentru Europa de la Global Cold Chain Alliance, Julie Hanson.


Organizațiile de fermieri au început să îi încurajeze pe consumatorii să facă grătare acasă în ideea că astfel vor cumpăra mai multă carne.


"Nu putem să punem la punct rapid noi spații frigorifice, pur și simplu nu este fezabil. Din punctul nostru de vedere cel mai bun lucru este să încercăm să îi încurajăm pe oameni să mănânce carnea în loc să o congeleze", spune Ellie Phipps, responsabil la Asociația crescătorilor de ovine din Marea Britanie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5199 secunde