ETA a desemnat o delegație pentru un dialog direct cu Franța și Spania

316
Organizația separatistă bască ETA a anunțat că a "desemnat o delegație pentru a demara un dialog direct cu Guvernele din Spania și Franța", într-un "comunicat către comunitatea europeană".

"Comunitatea europeană și toate instituțiile europene se află în fața unei provocări care constă în susținerea și promovarea unui proces deschis vizând o soluționare definitivă a conflictului care persistă în inima Europei", a afirmat organizația, care a anunțat, la 20 octombrie 2011, că abandonează definitiv activitatea armată, făcând apel la dialog cu Parisul și Madridul, fără succes până în prezent.

În comunicatul său datat aprilie 2012, ETA apreciază că "amânarea soluției nu va beneficia nimănui și, pe lângă prelungirea suferinței, poate genera un impas periculos".

ETA, care se adresează comunității europene pentru prima dată de la anunțul său din octombrie, amintește că la "Conferința internațională de la 17 octombrie 2011 din Donostia (San Sebastian, Spania), personalități internaționale eminente au avansat o propunere de soluționare a conflictului în Declarația de la Aiete".

ETA amintește că această propunere menționa "nevoia unui dialog și unui acord între ETA și Guvernele Spaniei și Franței pentru a depăși consecințele conflictului". Organizația separatistă susține că a luat această cerere în serios și a răspuns pozitiv prin anunțul său de la 20 octombrie.

Guvernul spaniol conservator a anunțat, la 5 mai, că nu negociază cu ETA, cerând desființarea necondiționată a organizației. Franța a precizat că nu așteaptă altceva decât dezarmarea completă a organizației.

ETA este considerată respon-sabilă de moartea a 829 de per-soane în peste 40 de ani de luptă armată pentru independența Țării Bascilor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3812 secunde