Erdogan nu mai este invincibil: a pierdut Istanbulul! Victorie clară a opoziției

261
Erdogan nu mai este invincibil: a pierdut Istanbulul! Victorie clară a opoziției - erdogan-1561386809.jpg

Articole recomandate

Ekrem Imamoglu, candidat din partea Partidului Republican al Poporului (CHP, de opoziție), a obținut circa 54% din voturi la alegerile municipale desfășurate, duminică, la Istanbul, iar fostul premier Binali Yildirim, susținut de președintele Recep Tayyip Erdogan, aproximativ 45%, informează Reuters, după numărarea a peste 99% din voturi. 


La scurt timp după ce au fost anunțate primele rezultate preliminare, Binali Yildirim și-a recunoscut înfrângerea, transmite agenția DPA, consultată de Agerpres. 


Alegerile pentru primăria metropolei turce s-au repetat după ce formațiunea de guvernământ, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), a contestat victoria lui Ekrem Imamoglu la scrutinul din 31 martie, care a fost în cele din urmă anulat de autoritatea electorală. 


În martie, candidatul CHP câștigase cu un avans mult mai mic, de numai 0,16%, adică doar 13.000 de voturi în fața lui Yildirim, față de peste 700.000 duminică, conform cifrelor prezentate de CNN Turk. Imamoglu a fost primar timp de 18 zile, înaintea anulării rezultatelor. 


Reuters reamintește că AKP și predecesorii acestuia au deținut primăria Istanbulului timp de 25 de ani, iar înfrângerea este apreciată ca o lovitură pentru președintele Recep Erdogan, și el fost primar al orașului. 


Prezența la urne în rândul celor 10,5 milioane de cetățeni cu drept de vot din Istanbul a fost din nou ridicată: în martie, participarea a fost de 84,7%, iar duminică, de 84,42% potrivit CNN Turk. Șoselele, autogările și aeroporturile au fost pline de cei care s-au întors mai repede din deplasările de week-end pentru a vota. 


XXX 
Ziarul Hannoversche Allgemeine Zeitung comentează faptul că acest eșec ar putea marca începutul sfârșitului președintelui Turciei, transmite DPA. În editorialul de luni, cotidianul german scrie, printre altele: "Alegerea nu reprezintă doar o victorie mare pentru Imamoglu, dar și un semnal de avertisment pentru liderul țării: Erdogan nu mai este invincibil! 
El și-a început ascensiunea în 1994, când a devenit primar al Istanbulului. După 25 de ani, aceste alegeri locale ar putea marca începutul sfârșitului său politic. 


Mai presus de toate, acest scrutin este o victorie a democrației oprimate din Turcia. Erdogan a limitat sistematic drepturi, a subminat separarea puterilor și și-a intimidat oponenții politici". 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4964 secunde