Erdogan acuză SUA de acțiuni contra Turciei, avertizând cu anularea parteneriatului bilateral

156
Erdogan acuză SUA de acțiuni contra Turciei, avertizând cu anularea parteneriatului bilateral - erdogan-1534001934.jpg

Articole recomandate

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan denunță, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times, "acțiunile unilaterale" ale Statelor Unite împotriva Turciei, avertizând că Administrația de la Ankara ar putea căuta alți aliați.


"În ultimele șase decenii, Turcia și Statele Unite au fost parteneri strategici și aliați în cadrul NATO. Cele două țări ale noastre au fost solidare în acțiunile de contracarare a provocărilor comune în timpul Războiului Rece și în perioada următoare. De-a lungul anilor, Turcia s-a grăbit să ofere ajutor Statelor Unite oricând a fost necesar", afirmă Recep Tayyip Erdogan, amintind că armata turcă a luptat alături de americani în conflictul intercoreean și în Afganistan, citează Hotnews.ro.


"Cu toate acestea, Statele Unite, în mod repetat și substanțial, nu au reușit să dea dovadă de înțelegere și de respect pentru preocupările poporului turc. În ultimii ani, parteneriatul nostru a fost testat de disensiuni. Din nefericire, eforturile noastre de a opri această tendință s-au dovedit zadarnice. Până când Statele Unite nu vor începe să respecte suveranitatea Turciei și nu vor dovedi că înțeleg pericolele cu care se confruntă națiunea noastră, partaneriatul nostru ar putea fi periclitat", adaugă Recep Erdogan.


"Pe 15 iulie 2016, Turcia a fost vizată de un atac al membrilor unui grup obscur condus de Fethullah Gulen, liderul organizației pe care Guvernul meu o numește oficial Organizația teroristă Fethullah, cu sediul într-o zonă rurală din Pennsylvania", acuză liderul de la Ankara, comparând complotul militar din Turcia cu atacul antiamerican de la Pearl Harbor și cu atentatele din 11 septembrie 2001.


"Poporul turc se aștepta ca Statele Unite să condamne în mod clar complotul și să exprime solidaritate cu Administrația din Turcia aleasă de cetățeni. Nu au făcut acest lucru, reacția Statelor Unite a fost departe de a fi satisfăcătoare", subliniază Erdogan, exprimând regret că autoritățile americane refuză extrădarea clericului musulman Fethullah Gulen și că Washingtonul oferă susținere grupurilor kurde siriene PYD/YPG (Partidul Uniunii Democratice / Unitățile de Apărare a Poporului), pe care Ankara le consideră filiala din Siria a organizației separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).


"În ultimele săptămâni, Statele Unite au adoptat o serie de măsuri în sensul escaladării tensiunilor cu Turcia, invocând cazul unui cetățean american, Andrew Brunson, arestat pentru ajutarea unei organizații teroriste. În loc să respecte procedurile judiciare, așa cum l-am îndemnat pe președintele Donald Trump să facă în multe întrevederi și conversații, Statele Unite au proferat amenințări evidente la adresa unei națiuni prietene și au impus sancțiuni asupra unor membri ai Guvernului turc. Această decizie este inacceptabilă, irațională și este în detrimentul îndelungatei noastre prietenii. Pentru a arăta că Turcia nu cedează la amenințări, am reacționat sancționând oficiali americani", continuă Erdogan.


"Într-o perioadă în care se întâmplă multe lucruri rele în lume, acțiunile unilaterale împotriva Turciei adoptate de Statele Unite, aliatul nostru de câteva decenii, nu vor face decât să submineze interesele și securitatea SUA. Înainte de a fi prea târziu, Washingtonul trebuie să renunțe la conceptul greșit că relația noastră poate fi asimetrică și trebuie să conștientizeze faptul că Turcia are alternative. În cazul în care nu va fi inversată această tendință a unilateralismului și lipsei de respect, noi vom fi nevoiți să căutăm noi prieteni și aliați", avertizează Recep Erdogan.


Vineri, Recep Erdogan a declarat că va apăra Turcia de atacurile economice, în contextul deprecierii puternice a lirei și după ce președintele SUA, Donald Trump, a dispus impunerea de taxe vamale mai mari pentru importurile de aluminiu și oțel din Turcia.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8837 secunde