Alegeri prezidențiale în Franța

Emmanuel Macron - pro-european, și Marine Le Pen - anti-UE, în turul doi

184
Emmanuel Macron - pro-european,  și Marine Le Pen - anti-UE, în turul doi - alegeriinfranta-1493044684.jpg

Articole recomandate

Candidatul de centru Emmanuel Macron a obținut 23,75% din voturi în primul tur al scrutinului prezidențial din Franța, urmat la mică distanță de reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, care a primit 21,53%, conform rezultatelor finale comunicate de Ministerul francez de Interne.

Candidatul de centru Emmanuel Macron și Marine Le Pen, șefa partidului de extremă-dreapta Frontul Național (FN), s-au plasat pe primele două poziții în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, din Franța, și s-au calificat astfel în turul al doilea, care va avea loc peste două săptămâni, conform rezultatelor finale anunțate, ieri, de Ministerul de Interne, relatează Reuters.

Astfel, Macron a obținut 23,75% din voturi, plasându-se pe prima poziție. Este urmat de Le Pen, cu 21,53%. Pe următoarea poziție se află conservatorul Francois Fillon, cu 19,91% din sufragii, fiind urmat de Jean-Luc Melenchon, radical de stânga, care a obținut 19,64% din voturi.

Astfel, lupta pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale a început, ieri, între Emmanuel Macron, pro-euro-pean, și Marine Le Pen, anti-UE și anti-imigrație, doi candidați extrem de diferiți, dar care afirmă că reprezintă ruptura cu sistemul, comentează AFP.

Acest prim tur de scrutin, marcat de o participare masivă la urne, de aproape 80%, și desfășurat în contextul unor măsuri sporite de securitate pe fondul amenințării teroriste, înseamnă eliminarea celor două mari partide tradițio-nale de dreapta și de stânga din cursa finală pentru Palatul Elysee.

Marine Le Pen, liderul partidului populist Frontul Național, a mulțumit "alegătorilor patrioți" pentru "rezultatul istoric" și a promis că "va elibera poporul francez de elitele arogante", relatează BBC News online.

François Fillon a anunțat că va vota cu Emmanuel Macron la cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial, notează Le Figaro.

Presa europeană și-a exprimat satisfacția pentru calificarea lui Macron în turul al doilea, unele jurnale estimând că prezența candidatei de extrema dreaptă Marine Le Pen la 7 mai reprezintă în continuare o amenințare, transmite AFP. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2781 secunde