Emmanuel Macron: "Europa trebuie să dialogheze cu Rusia!"

445
Emmanuel Macron:

Articole recomandate

"Este necesar ca Europa să dialogheze cu Rusia, care trebuie, la rândul ei, să facă eforturi", a afirmat președintele Franței, Emmanuel Macron, într-un interviu acordat, marți, canalului public de televiziune elvețian RTS, transmite agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Europa, în această ordine multilaterală pe care o susțin, are nevoie să reconstruiască o nouă gramatică a încrederii și securității cu Rusia și nu trebuie ca acest lucru să se întâmple doar prin intermediul Alianței Nord-Atlantice", a apreciat Emmanuel Macron. 
"A fost un gest militar, nu putem pretinde că nu s-a întâmplat nimic", a mai afirmat șeful statului francez, făcând referire la anexarea Crimeii de către Rusia. În opinia sa, "fără un progres clar și palpabil în procesul Minsk (n.r. - în vederea încetării luptelor din estul Ucrainei), nu poate avea loc o reformă a G8", care a redevenit G7, fără Rusia, după anexare. 
"Dar trebuie să aibă loc o discuție strategică. De aceea, săptămâna aceasta voi avea din nou o discuție lungă cu Vladimir Putin, în calitate atât de președinte al Franței, cât și al G7", a precizat Emmanuel Macron. 


"Avem dezacorduri, dar lucrăm împreună", a asigurat el, menționând în special cooperarea în vederea găsirii unei soluții politice în Siria. Și "am greși dacă am lăsa Rusia să se îndrepte spre China", a pledat în continuare președintele francez. 
Pentru Macron, Rusia "este o țară mare, care a trăit drame împreună cu noi", și nu trebuie "să uităm niciodată prețul plătit" de această țară în cel de-Al Doilea Război Mondial. 


Emmanuel Macron a pledat, de asemenea, pentru ca "europenii să se echipeze europenește" în domenii precum armamentul și telecomunicațiile, dintr-o preocupare față de "suveranitatea europeană". 
"Dacă Europa vrea să existe, nu putem afirm că ne îndoim de angajamentul SUA și în același timp să nu cumpărăm echipamente europene", a susținut el. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6075 secunde