Emmanuel Macron dorește să influențeze noul peisaj politic european

290
Emmanuel Macron dorește să influențeze noul peisaj politic european - emmanuel-1559156622.jpg

Articole recomandate

Președintele francez Emmanuel Macron a căutat, marți, la Bruxelles, să se plaseze în centru jocului pentru a construi Uniunea Europeană a următorilor cinci ani, lansând un apel la o vastă coaliție între forțele de dreapta, de stânga și ecologiste proeuropene, comentează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Simbol al acestei hotărâri, Emmanuel Macron a fost, contrar obiceiurilor sale, unul dintre primii care a ajuns în vasta clădire a Consiliului European, cu trei ore înainte de începerea dineului de lucru cu ceilalți 27 de lideri europeni. 


"Suntem în fața unei noi etape a aventurii europene", a explicat șeful statului francez pentru a marca importanța pe care o acordă acestui summit extraordinar organizat pentru a trage concluziile după alegerile europene. 


În opinia sa, acest scrutin a provocat "o adevărată recompunere" politică la nivel continental. Deoarece, "pentru prima dată de când există Parlamentul, nu este o majoritate cu două partide", Partidul Popular European (PPE) la dreapta și social-democrații la stânga. 


"Există deci necesitatea de a construi altceva, un proiect nou care să fie imaginea a ceea ce poporul european a ales", a adăugat Emmanuel Macron, îndemnând "să nu se repete vechile obiceiuri". 
Pentru aceasta, la mijloc se află, în opinia sa, "noua forță centrală de progres" care urmează să fie construită în jurul celor 21 de eurodeputați ai listei alcătuite de partidul său LREM și aliații din Modem, care a obținut 22,41% din voturi duminică în Franța, pe locul al doilea după formațiunea de extremă dreapta Adunarea Națională (RN). 
"Această nouă forță va avea o responsabilitate importantă lucrând cu conservatorii, social-democrații și, sper, cu Verzii", a precizat el. 
Macron dorește astfel să se renunțe la modul de desemnare pentru cele mai importante patru posturi europene, printre care, cel mai important, de președinte al Consiliului European, care trebuie să fie numiți înainte de summitul european de la 20 și 21 iunie. 


Parisul refuză de mai multe luni candidatul german desemnat de partidele membre ale PPE (dreapta), germanul Manfred Weber, pentru care cancelarul Angela Merkel și-a reafirmat marți sprijinul. 


Emmanuel Macron și-a exprimat satisfacția că a obținut ca mai mulți lideri europeni să pună în discuție sistemul "Spitzenkandidaten" ("candidați de vârf"), potrivit căruia candidatul propus de partidul cu cea mai mare reprezentare să fie privilegiat pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. 


Pentru președintele francez, viitori lideri de la Bruxelles trebuie să fie "cei mai calificați", deoarece Europa "are nevoie de lideri cu o legitimitate puternică", în special pentru a o reprezenta în fața marilor puteri ca Statele Unite și China. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3651 secunde